Przychodzą takie chwile, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego. Gdy dodany do tego brak chęci w gotowaniu to mamy problem. Nie do końca. Zawsze coś wpadnie pod rękę, co mamy w szafce czy lodówce. Nie mówię tu o gotowcach.
Uwielbiam makarony. Praktycznie mam w szafce jakąś rezerwową paczkę. Jednak makaron nie kojarzy się z lekkimi daniami. W takich przypadkach z pomocą przychodzi spiralizer. Kilka ruchów i mamy wspaniałe warzywne makarony. Na surowo lub z lekko podgotowane. Wszystko zależy od rodzaju warzywa.
Burak w moich daniach jest w wielu postaciach. Również na surowo. Nie tylko w sokach, ale również w surówkach. Postanowiłem przerobić te wiśniowe walce przerobić na świderki. Nie było z tym problemu. Pozostała tylko kwestia sosu. Tu też wystarczyło kilka ruchów blendera i gotowe. Aromatyczny na bazie jarmużu, bazylii i suszonych pomidorów. Dla chrupkości grubo mielone orzechy ziemne.
SKŁADNIKI:
– 3 buraki (najlepsze podłużne)
– 4 liście jarmużu
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (ok. 300 g)
– 1 starty ząbek czosnku
– sok z połowy cytryny
– 10 listków bazylii
– 3 łyżki oliwy
– 3-4 łyżki grubo mielonych orzechów ziemnych
– sól do smaku
WYKONANIE:
– buraki obrać ze skórki i zrobić z niego makaron spiralizerem. W garnku zagotować osoloną wodę. Dodać buraki i 2-3 łyżki octu jabłkowego lub winnego (spowoduje zachowanie koloru). Gotować 20 minut. Odcedzić
– w czasie gotowania buraków przygotować sos
– z jarmużu oderwać listki. Włożyć do miski. Dodać odcedzone pomidory, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować blenderem. Dodać orzechy. Sos rozcieńczyć do pożądanej gęstości wodą z gotowania buraków. Doprawić do smaku solą
– makaron wymieszać z sosem. Można polać oliwą i posypać orzechami