W moim rodzinnym domu kotlety z ziemniaków były często robione. Z cudownym sosem grzybowym, surówką z kapusty kiszonej lub buraczkami. Ziemniaki stanowią bardzo ważny produkt w mojej kuchni. Występują pod wieloma postaciami. Na blogu zresztą to widać
Jednym z klasycznych obiadów jest puree z ziemniaków, mielony i marchewka z groszkiem. Ja mam takie wspomnienie z czasów przedszkolnych i szkolnych. Tym razem postanowiłem zaszaleć i zrobić 3 w 1. Kotlety mielone z ziemniaków i marchewki z groszkiem. Miałem wątpliwości i obawy, co do tego „potwora” Niepotrzebnie. Wyszły pyszne kotlety. Smak wyjątkowy. Tylko, z czym je podać, bo nie z ziemniakami i marchewką z groszkiem? Spokojnie. Idealnie pasują do buraczków i kopytek
SKŁADNIKI:
– ½ kg ziemniaków po obraniu
– 1 opakowanie 450 g mrożonej marchewki z groszkiem
– 1 szklanka bułki tartej ( w wersji bezglutenowej mogą być zmielone pestki słonecznika)
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy zaczną już mięknąć, dodać marchewkę z groszkiem i gotować 5 minut. Dokładnie odcedzić i utłuc tłuczkiem
– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut
– formować kotlety i smażyć na oleju (można upiec, ale ja kotlety ziemniaczane wole smażone)
– podawać z buraczkami lub surówkami o kwaskowym smaku. Spokojnie też można włożyć w bułkę i mamy ziemniaczanego burgera
Super przepis, wszystko bardzo latwo sie lepilo. Smaczne!
Tak.
Z takiej porcji wyjdzie spora ilość kotletów. Czy mrozić po usmażeniu ?
Mnie kotlety z gotowanych ziemniaków też się lubią rozwalać, wtedy działa dodanie mąki jakiejś jaką używamy. Jak nie pszenną to bym celowała w ziemniaczaną. Czasem przesadzam i wtedy można tymi kotletami kogoś zabić, ale już się nie rozwalają 😀
Fajny przepis. Na pewno zrobię, cała moja rodzina kocha różne rodzaje kotletów roślinnych, a takich jeszcze nie było
Ciężko zastąpić czymś główny składnik kotletów
Czym zastąpić ziemniaki?
Za rzadkie ziemniaki
Wyszła mi gęsta ciapka nawet po upieczeniu…
Pyszne! I łatwe i szybkie w przygotowaniu, czego chcieć więcej. Podałam z duszoną kapustą kiszoną z grzybami, też pasuje!
można mielonym słonecznikiem
dużo zależy od samych ziemniaków. Też raz tak miałem.
Przepyszne, proste i szybkie w wykonaniu – to co lubię! Zrobiłam dziś dla mojej mięsożernej rodzinki i wszyscy byli zachwyceni! Dziękuję za inspirujący przepis
W smaku przepyszne.! Tylko dlaczego mi się wszystko na patelni rozwala?? :/ jedna wielka papka wyszła. Zobiłam opcję ze slonecznikeim zamiast bulki…Help!
Bułką tarta-czym zastąpić?
do środka
Zostało mi z dzisiejszego obiadu trochę marchewki z groszkiem i puree ziemniaczane, więc jutro robię te wspaniałe kotlety
Bułka tarta do środka czy do panierowania?
Dzieki jutro je przygotuje
180 stopni, na papierze do pieczenia 20-25 minut
Pyszne Dodam, że doskonale się formowały, w ogóle się nie kleiły do rąk i pięknie się usmażyły na oleju kokosowym.
super… a jak je piec?
Ziemniaki właśnie się gotują. Będzie pyszny obiad! Do kotlecików surówka z kiszonej kapusty
dziękuję za inspirację
idealne <3
To będzie mój niedzielny obiad!:):)