Większość z nas zna ziemniaki na styl skandynawski, czyli hasselback. To pokrojone nie do końca bulwy, które pod wpływem ciepła tworzą wachlarzyk. Jedną z metod utworzenia takich nacięć jest ułożenie bulwy na dużej łyżce i cięcie jej nożem. Brzegi łyżki powodują, że nie przetniemy do końca i ziemniak nie rozpadnie się.
Oprócz ziemniaków można tak samo postępować z innymi owalnymi warzywami a nawet z owocami. Postanowiłem w ten sposób przygotować jabłka i gruszki. Pieczone są idealne a taki kształt to coś nowego.
Nacięcia wyglądają ładnie, ale również są przestrzeniami dla pysznych sosów i kawałeczków np. orzechów czy migdałów
SKŁADNIKI:
– jabłka i gruszki (najlepsze o zwartej strukturze)
– dowolny sos do polania (kisiel żurawinowy okazał się idealny)
– drobno posiekane orzechy, migdały lub inne chrupkie cuda
WYKONANIE:
– owoce obrać, przepołowić i usunąć ogonki (gniazda nasienne pozostawiłem)
– ostrym nożem nacinamy owoce, ale nie do końca. Odległość nacięć mniej więcej 2-3 mm
– owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym (ja dodałem jeszcze kilka gałązek tymianku) i piec 20-25 minut w 190 stopniach
– polać sosem i posypać okruchami
Kolejne interesujące i apetyczne danie . Pięknie to wygląda i stanowi lekkostrawne pożywienie.
Jeśli chodzi o pieczone owoce, ale już nie metodą hasselback, to zrób tufahije! 😉
Polecam jeszcze tofu hasselback, koniecznie z sosem (pieczeniowym, barbecue) :).