Jeżeli ktoś myślał, że brak mi już pomysłów na tarty czy dynie to wyprowadzam z błędu. Mam ich tyle, że starczy na kilka lat Nie umiesz piec, jesteś kiepski w robieniu słodyczy? Tarta zawsze się uda. I co najważniejsze jest zawsze widowiskowa.
Ten przepis jest dla tych, co nie używają cukru, glutenu, jajek, mleka, nie mają piekarnika, nie wiedzą, co zrobić z dyni. W jednym przepisie wszystko, co najlepsze. Prosto i efektownie. Bo o to chodzi. Nie narobić się a zaserwować gościom coś smacznego.
Postarajcie się znaleźć daktyle bez zbędnych dodatków. Niesmażone w tonie tłuszczu i oblane glukozą. Zdobycie ich nie jest już wielkim problemem i nie kosztują krocie.
Do tego kremu idealnie pasują kwaskowe owoce. Maliny, figi czy jeżyny. Trzeba brać je garściami, bo za chwilę znikną znów na kilka miesięcy.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– syrop daktylowy lub z agawy do połączenia suchych składników (ok. 3-4 łyżki)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
Na masę:
– 2 szklanki suszonych daktyli
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa min. 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 1 szklanka musu dyniowego (z tego przepisu)
– łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki imbiru
– skórka z 1 cytryny
Polewa:
– 1 czekolada 70% 100 g
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 łyżeczka cynamonu
– dowolne owoce
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Dodawać syrop w ilości zapewniającej powstanie gliniastej i zwartej masy
– dno i boki formy do tart (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 28 cm wylepić masą
Masa:
– daktyle namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub krócej. Powinny być miękkie. Odcisnąć nadmiar wody
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część. Przełożyć do miski i wraz z daktylami oraz musem dyniowym zmiksować na gładko (można malakserem lub blenderem)
– dodać przyprawy, wymieszać i wylać na spód. Wyrównać wierzch
Polewa:
– mleko podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia się składników. Wylewamy na masę i ozdabiamy owocami
– wstawiamy do zamrażalnika na 1-2 godziny a później do lodówki
Polecam zrobić krem na bazie np. kaszy jaglanej, dyni i masła orzechowego
A na co wymienić daktyle? Suszone owoce odpadają, wszystkie rodzynki i tym podobne. Oto wyzwanie.
dzięki. To dopiero początek realizacji pomysłów. Rozkręcam się
W końcu znalazł się ktoś, kto wie jak mądrze spożytkować dynię 😀 masa ciekawych propozycji, super
dzięki
polecam olej kokosowy z karobem. 100 g oleju + 4-5 łyżek karobu
a jeśli ktoś nie może używać kakao to w spodzie nie problem bo można zastąpić karobem ale czym zastąpić czekoladę w polewie? Podpowiesz bo mi pomysłu brak