PIECZONE PLACKI Z BOBU I ZIEMNIAKÓW
weganon 27 czerwca 2016

DSC_0030

Rzadko stosuję połączenie ziemniaków ze strączkami i to błąd. To towarzystwo jest dla siebie stworzone. Słodycz ziemniaków i fasolowatych z dodatkiem aromatycznych przypraw działa cuda. Łączymy wielocukry z białkiem i to w dobrej komitywie.

Mamy sezon na zielony i świeży bób. Już kilka przepisów pojawiło się na blogu (zachęcam do ich testowania) i będzie ciąg dalszy. Korzystajcie póki jest jeszcze młody. Gotuje się w kilka minut. Ja wolę taki lekko twardawy. Nie przepadam za rozgotowaną mazią.

Połączenie bobu z ziemniakami to strzał w przysłowiową 10. Do tego przyprawy, duszona cebula, natka i dymka. Placki nie były smażone (moja fanaberia ograniczania tłuszczów gdzie się da) tylko pieczone. Idealnie do nich pasuje cytrynowo – miętowy sos majonezowy lub zwyczajny ketchup. Co kto lubi :)

DSC_0002

SKŁADNIKI:

– 1 kg ziemniaków
– 1 kg bobu
– 4 małe dymki bez cebulek
– 5 gałązek natki pietruszki
– 2 średnie cebule
– 5 łyżek mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka mielonego kminu
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka szałwii
– 1 łyżka oregano
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

WYKONANIE:

– bób gotować w wodzie 20 minut. Odcedzić i przelać ziemną wodą. Wyjąć z osłonek
– ziemniaki ugotować, wystudzić. Najlepsze są następnego dnia
– bób i ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Zostawcie 20 – 30 ziaren bobu w całości i dodajcie do masy
– cebulę pokroić w piórka i smażyć do lekkiego zbrązowienia (od razu wsypać trochę soli). Następnie dodać ½ szklanki wody i dalej dusić. Gdy woda prawie odparuje dodać kmin i kolendrę. Wymieszać i dodać do ziemniaków i bobu
– dymkę i natkę drobno posiekać i dodać do reszty składników
– dodać mąkę, przyprawy, wymieszać i doprawić
– formować placki, kłaść na papier do pieczenia. Piec 20 minut w 190 stopniach
– tuż po upieczeniu są miękkie, ale po kilku minutach twardnieją. Można je podgrzewać na suchej patelni. Smakują też na zimno

DSC_0052

DSC_0025

DSC_0040

15 Komentarze

  1. Szklanka majonezu sojowego zmiksowana z sokiem z połowy cytryny i 5 listkami mięty :)
    Pozdrawiam

  2. Super przepis, a jak zrobić rzeczony cytrynowo – miętowy sos majonezowy?
    Dziękuję i pozdrawiam!

  3. papier kładę na blachę a następnie układam placki i piekę. Środkowa półka, góra/dół

  4. Super przepis, jestem zachwycona stronką i z pewnością będę korzystać:)
    PS. co zrobić jak masa kotletów / placków przywiera do papieru do pieczenia kiedy chcę je odwrócić na drugą stronę?

  5. Bób uwielbiam, ziemniaki uwielbiam, musiałam zrobić te placki jak tylko pojawił się przepis! Co tu dużo mówić, wyszły przepyszne, cała rodzina zachwycona, aż żal, że nie zrobiłam podwójnej porcji. U mnie wszystkie dymki były już zjedzone, dlatego w zamian dodałam dużo szczypiorku, którego u mnie w ogrodzie pod dostatkiem. Rewelacja!
    Pozdrawiam
    PS nie dajcie się nabrać na tłuczek – z lenistwa nie poszukałam praski, która gdzieś mi się zapodziała, ale zdecydowanie nie skróciło to czasu przygotowania 😛

  6. No i właśnie, Twoje ograniczanie tłuszczów do smażenia jest dla mnie bezcenne . Jestem na diecie , w której nie powinno wogóle być tłuszczów tzw dodawanych. Dlatego mogę sobie jeść bezkarnie ziemniaki połączone właśnie ze strączkowymi. Przymierzam się do placków z bobem. Jakoś zawsze wcześniej pożrę go zanim dojdzie do planów plackowych . Świetny przepis Pawle.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *