WEGAŃSKI BISZKOPT Z KREMEM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
weganon 21 czerwca 2016

DSC_0089

Co najbardziej kojarzy się z latem, wakacjami i pobytami na wsi? Naleśniki z dżemem truskawkowym, sos grzybowy, pierogi z jagodami i biszkopt z kremem, galaretką i truskawkami :)

To ciasto jest klasykiem i było obowiązkowym punktem w moich wakacyjnych wojażach. W każdą niedzielę lądowało na stole. Truskawki prosto z pola. Świeże i soczyste. Krem na bazie budyniu waniliowego i puszysty biszkopt. Czasem mnie wkurzał, bo jestem wielbicielem mokrych ciast a nie piaskowych.

Wersja wegańska jest zgoła odmienna. Biszkopt nie ma jajek. Krem budyniowy nie jest na mleku krowim a galaretka jest agarowa a nie z kostnej żelatyny. Ale nie martwcie się. Smak jest niemal identyczny.

Ja uwielbiam to ciasto i jak tylko pojawia się sezon truskawkowy obowiązkowo pojawia się na moim stole :)

DSC_0091

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 szklanka zmiksowanych truskawek (mus)
– pół szklanki nierafinowanego trzcinowego cukru pudru
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody

Na krem:
– pół szklanki kuskusu
– pół szklanki wrzątku
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki nierafinowanego trzcinowego cukru pudru
– sok i skórka z 1 cytryny

Na galaretkę:
– 3 szklanki przezroczystego soku truskawkowego, wiśniowego lub z czerwonej porzeczki
– 2 łyżeczki z lekką górką agaru
– truskawki

WYKONANIE:

Ciasto:
– len wymieszać dokładnie z wodą i odstawić na 15 minut
– w misce wymieszać suche składniki a w drugiej mokre. Wlać ciekłe do suchych i dokładnie wymieszać
– dno formy o wymiarach ok. 20 na 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować olejem i obsypać mąką. Wylać masę. Piec 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
– wystudzić i ściąć wierzch, jeśli jest z górką

Krem:
– kuskus zalać wrzątkiem w misce. Przykryć talerzem i odstawić na 15 minut.
– przełożyć do blendera (ja robiłem w kielichowym, ale ręczny też da radę), dodać mleko, sok i skórkę, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować
– przelać do garnka i zagotować. Ciągle mieszać, bo może się przypalić
– wyłożyć na ciasto. Wyrównać wierzch. Ułożyć truskawki

Galaretka:
– sok wlać do garnka, dodać agar i dokładnie wymieszać. Gotować 2-3 minuty
– ostrożnie wlać na ciasto i odstawić do stężenia a następnie przenieść do lodówki

DSC_0063

DSC_0104

DSC_0072

6 Komentarze

  1. Witam! Czy trzeba dodawać proszek do pieczenia i sodę? Czy może być opcjonalne? Pozdrawiam :)

  2. Wyglada przepysznie, jakby tu zrobic wersje bezglutenowa? :)
    Orkisz zstapie gryka, a ten kuskus…?
    Pozdrawiam serdecznie

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *