PODKARPACKIE KOPYTKA FASOLOWE premium
Uwielbiam wszelkie kluski, kopytka i w ogóle ziemniaczane cuda. Nie raz zostają ziemniaki z obiadu. Robię z nich kotlety, placki, kluski, pyzy czy kopytka. Najlepsze z sosem grzybowym, surówką z kiszonej kapusty czy buraczkami. Lubię również łączyć ziemniaki z innymi warzywami. Szczególnie korzeniowymi i strączkami. Taki właśnie jest ten przepis. Fasolowe kopytka. Coś pysznego Województwo […]
premium
KOTLETY ZIEMNIACZANO – MARCHEWKOWE premium
Jak to zwykle bywa, nie potrafię przygotować małej ilości potrawy. Zawsze w głowie mam, że nie wystarczy 😉 Dlatego bywa, że zostaje coś z obiadu. Spokojnie. Nie wyrzucam, tylko przerabiam na inne danie. Rzadko mrożę, bo nie lubię takiej żywności. Podobnie było z marchew kychano (tu PRZEPIS). Zjadłem połowę porcji, a resztę przerobiłem na kotleciory. […]
premium
KUJAWSKI SZABLOK Z ZACIERKAMI premium
Chyba żaden kraj, nie ma tyle zup, co Polska. Możemy się poszczycić setkami, różnych zup, chłodników, polewek, zalewajek itd. Są popularne w każdym zakątku kraju. Jedne są uniwersalne i serwowane wszędzie. Inne, znane są tylko wąskiemu gronu. Są takie, które występują tylko w danym regionie. Niektóre są sezonowe. Wiele z tych zup, jest wegańska lub […]
premium
PIECZONA MŁODA KAPUSTA Z ZIEMNIAKAMI premium
Czekam na nią cały rok. Młoda kapusta jest najlepsza. Lekko słodka, chrupiąca, delikatna, szybko się gotuje. Idealna na surowo w różnych sałatkach (np. w coleslaw). Świetnie komponuje się z młodą marchewką, pomidorami, kalarepką i koprem. To taki klasyczny i najczęściej serwowany zestaw. Młodą kapustę można serwować na różne sposoby. Pieczona w kawałkach, duszona w sosie […]
premium
KUJAWSKIE KLUSKI ZIEMNIACZANE premium
Występują w każdym zakątku kraju. Serwowane na różne sposoby. Przygotowywane z różnych składników i na różne sposoby. Ratowały wielu biednych mieszkańców, przed głodem. Przywołują wspomnienia z dawnych lat. Chyba żadna potrawa regionalna, nie ma tylu nazw. Kluski ziemniaczane (Kujawy), łyżką kładzione (Pomorze), szare (Wielkopolska), żelazne (łódzkie), siwuchy, przecieraki, tarte, sine spod cyca, czarne i inne. […]
premium
KUJAWSKIE RUCHAŃCE Z FJUTEM :) premium
Na wstępie wyjaśniam. Nie będzie to post o doznaniach cielesnych Już nie raz pisałem, że nazwy produktów i dań regionalnych, bywają zaskakujące i powodowują uśmiech. Tak jest w tym przypadku. Gdy wstawiłem na Instagrama zdjęcie słoika z Fjutem, było małe poruszenie. Okazało się również, że niektórzy znają ten cudowny syrop. Ja zaopatrzyłem się w cyrop, […]
premium
KUJAWSKA MARCHEW KRYCHANO premium
Macie takie potrawy, od których nie możecie się oderwać? Ja mam takich kilka, a teraz doszła kolejna. Coś niesamowitego. Wygląda bardzo zwyczajnie, ale tak nie smakuje. To prostota sama w sobie. Potrawa z 3 składników, a smak? Obłęd. Trochę wspomnienie dzieciństwa, choć z Kujaw nie pochodzę. Przypomina mi moje rozgniatanie marchewki z groszkiem na ziemniakach. […]
premium
ŚWIĘTOKRZYSKIE, KRUCHE SAKIEWKI Z PIECZARKAMI premium
Nie wiem czy wiecie, ale kuchnia regionalna, to nie tylko potrawy z przed 100 lat. Wiele z nich powstało w różnych okresach. Są takie, które powstały dość niedawno. Jednak wpisały się w jadłospis danego regionu i są jego wizytówką. Mogą być w oparciu o nowe czy znane produkty. Często tak bywa, że są prezentowane pierwszy […]
premium
ŚWIĘTOKRZYSKA KASZA JAGLANA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI premium
Kolejną potrawą regionalną świętokrzyskiego, jest kasza jaglana z suszonymi śliwkami. Powiecie pewnie, a co to za potrawa. Banalnie prosta i jakaś nienadzwyczajna. I tu się mylicie. Bardzo lubię wszelkie kasze z owocami, ale to połączenie jest genialne. Słodkie, lekko wędzone, a zarazem trochę wytrawne danie. W oryginale dosładzane miodem. Ja dodałem melasy. Ze szczyptą cynamonu. […]
premium
ŚWIĘTOKRZYSKI PASTERNOCEK premium
To właśnie od Festiwalu Smaku w Tokarni, rozpoczęła się rok temu, moja przygoda z kuchnią regionalną. Okazało się wtedy, że na stoiskach są potrawy wegetariańskie i wegańskie. Zachwytów nie było końca. Owocne rozmowy z Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich, dały początek, roślinnej kuchni regionalnej. W tym roku było podobnie. Bogatszy w doświadczenia, zdobywałem kolejne receptury. […]
premium
KRASNOSTAWSKIE PIEROGI Z KOPERKIEM premium
Uwielbiacie ziemniaki z koperkiem? Ja mogę jeść tonami. Gdy dodacie jeszcze zrumienioną cebulkę, to ekstaza pełna. Taki właśnie zestaw, jest farszem wyjątkowych pierogów. Za takie pyszności, należą się podziękowania dla Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Zażółkiew. Miejscowość znajduje się w powiecie krasnostawskim na Lubelszczyźnie. To kolejne pierogi na moim blogu, a zarazem następne na […]
premium
JABŁCZANKA Z FAJSŁAWIC premium
Czy lubicie zupy owocowe? Ja należę do grona tych, którzy za nimi nie przepadają. To zmora dzieciństwa. Jagodowa z kluskami w przedszkolu. Truskawkowa w szkole. Jabłkowa czy wiśniowa na mleku z wakacji. To był koszmar do kwadratu. Nigdy nie mogłem pojąć, jak można lubić kompoty z makaronem, czy ziemniakami. To były tak absurdalne połączenia, które […]
premium