ZIEMNIACZANE LOKI
19 marca 2016
Kilkanaście lat temu koleżanka uraczyła mnie rewelacyjnymi ziemniakami hasselback. Małe, ponacinane nie do końca pyrki były pieczone w ziołach i podawane z sosem pomidorowy. Wtedy też nauczyła mnie jak się kroi wachlarzyki. Ziemniaka kładzie się na łyżce i cieka nożem. Krawędzie łyżki idealnie ograniczają przecięcie ziemniaka do końca.
Niedawno w ofertach AGD pojawiły się urządzenia pod różnymi dziwnymi nazwami. Spralizery itp. jednak ich ceny potrafią przyprawić o zawrót głowy. Od czego jest pomysłowość.
Wystarczy na duże wykałaczki nadziać ziemniaki, kręcić nożem i otrzymujemy spiralki. Posypane siołami smakują wyśmienicie.
To, co ważne przy produkcji loków to namoczone patyczki by się nie spaliły, najlepsze są długie i wąskie ziemniaki. Nacięcia nie mogą być zbyt szerokie (ciężko będzie rozsunąć harmonijkę) i zbyt wąskie (podczas rozsuwania się porwą). Dobrze jest patyczki naoliwić (łatwiej się przesuwają po ziemniakach).
Co do nich pasuje? Dowolny sos majonezowy czy ostry pomidorowy. Na początek poszły w ruch ziemniaki. Teraz czas na inne warzywa
SKŁADNIKI:
– średniej wielkości podłużne ziemniaki
– olej rzepakowy
– dowolne zioła i przyprawy – u mnie oregano, tymianek, kmin rzymski, wędzona papryka, sól i pieprz
WYKONANIE:
– patyczki (spore wykałaczki) wkładamy do wody i moczymy przez godzinę a następnie smarujemy olejem
– ziemniaki dokładnie szorujemy i nabijamy na patyczki i kilkakrotnie przesuwamy po nich (ułatwi nam to później stworzenie harmonijki)
– w jednym ręku trzymamy nieruchomo ostry nóż a drugą obracamy ziemniaka ruchem spiralnym (odległość nacięć powinna być 2-3 mm) nacinając do końca
– następnie lekko rozsuwamy ziemniaka tworząc spirale
– ziemniaki układamy na papierze do pieczenia, polewamy olejem i posypujemy przyprawami
– pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach
Piekarnik i potem grill
Wyglądają pysznie! Jak zrobic je na grillu? Grillowac surowe czy piekarnik i podgrzać na grillu?
Wyglądają niesamowicie.
Super przepis! Kiedyś widziałam takie ziemniaki w Zakopanem i próbowałam je zrobić zwykłym nożem, ale niestety się nie udało :p Na szczęście niedawno znalazłam na bazarze na stoisku z różnymi akcesoriami do warzyw specjalne "urządzenie" do robienia takich spiralek, które kosztowało tylko 5 zł Wychądzą przepyszne
Podziwiam za pomysł i precyzję wykonania! Poćwiczę takie obieranie i zrobię je jak już dojdę do wprawy 😉
Wyglądają super!
Pewnie trzeba trochę wprawy i kilka kg ziemniaków zanim dojdzie się do takiego efektu. Widziałam takie przysmaki w budkach nad morzem, 1 szt. kosztowała majątek a to przecież tylko ziemniak!
Genialne. Miałam ochotę kupić to narzędzie, ale jakoś zawsze żałowałam pieniędzy, a jak już się łamałam to nie było… Spróbuję koniecznie, bo uwielbiam pieczone warzywa, mam nadzieję, że się uda przy pomocy noża
Jak najbardziej. Ja robię podłużne buraki, marchew, pietruszkę, bataty i małe cukinie
Czy inne warzywa typu marchew, burak dadzą rade tą metodą?:)