Przygotowanie risotto to prawdziwa ceremonia. Podsmażenie cebuli, dodanie ziarenek ryżu i pokrycie ich tłuszczem a następnie powolne dodawanie płynu. Tu nie ma czasu na pośpiech. Wszystko ma swoją kolejność. Przez około 20 minut mamy czas na rozmyślania przy garnku z chochlą w dłoni
Finalnie risotto ma być kremowe. Ryż lekko twardawy a nie brejowaty, (choć taki też lubię). Klasycznie wykańcza się go dużą ilością parmezanu i masła. W tym przypadku posłuży pesto.
Płynem najczęściej jest bulion drobiowy lub inny. Czasem warzywny. Ja poszedłem drogą na skróty i zalałem przyprawy wrzątkiem. Dla smaku i koloru dodałem ugotowanego bobu i zielonego groszku.
SKŁADNIKI:
Na pesto:
– 2-3 gałązki jarmużu
– 2 garście bazylii
– szklanka pestek słonecznika
– skórka i sok z 1 cytryny
– 1 spory ząbek czosnku
– sól do smaku
– 3-4 łyżki oliwy
Na risotto:
– szklanka ryżu arborio
– 1 spora cebula pokrojona w drobną kostkę
– szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
– 2 szklanki bobu
– litr wrzątku
– łyżeczka curry
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżka oregano
– łyżeczka soli
– łyżeczka ziół prowansalskich
WYKONANIE:
Pesto:
– wszystkie składniki zmiksować malakserem. Doprawić do smaku solą
Risotto:
– wszystkie przyprawy zalać w dzbanku wrzątkiem i dokładnie wymieszać
– cebulę zeszklić w garnku na 2-3 łyżkach oliwy. Dodać ryż i dokładnie wymieszać by pokrył się tłuszczem. Następnie dodawać po około pół szklanki płynu. Kolejne porcje dodawać w momencie wchłonięcia płynu
– w międzyczasie do drugiego garnka włożyć bób i groszek. Dodać wodę i gotować 10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wyjąć bób ze skórek
– gdy dodamy już cały płyn i ryż będzie miękki, ale nie ciapowaty dodajemy bób, groszek i pesto. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy
cieszę się, że smakowało
Jedno z najlepszych risotto – rewelacja! goràco polecam.
To bardzo ciekawe! Musze popytac innych sprzedawcow…bede szukala:)
To Pan z warzywniaka jest w wielkim błędzie. Jarmuż jest cały rok. Ja mam koło domu gospodarstwo rolne, które ma 3 odmiany. Wiosenna, letnia i jesienno-zimowa.
Skad o tej porze roku madz jarmuz? Ja uwielbiam,ale juz dawno nie widzialam nigdzie…. Pan w warzywniaku powiedzial,ze od pazdziernika do lutego jest sezon…
jak robić prawdziwe risotto nauczyłam się właśnie w pracy dzięki moim włoskim (wege) szefom niebo w gębie! mam ochotę na taką polską wersję z bobem i groszkiem super pomysł! w sumie, mamy nawet całkiem podobne (w pracy) – groszek, bób, marchew, fasolka 😀