
Różnorodność potraw wigilijnych, wynika z tradycji rodzinnych, ale również tradycji regionalnych. Każde województwo ma swoje propozycje, a nawet subregiony potrafią się różnić. Kolejne odmienne potrawy wynikają często z migracji społeczności. W jednej rodzinie potrafią być wpływy Kresów Wschodnich i Śląska, by w innej połączyć kuchnię Lubelszczyzny z Mazowszem. Jedną z potraw wigilijnych w niektórych domach, są łazanki z kapustą i grzybami. Mamy tu połączenie potraw z makaronem (np. z makiem) z kapustą i grzybami (np. z pierogami, kulebiakiem, krokietami). Do końca nie wiadomo jaka jest historia tej potrawy i skąd się wywodzi. Jedno jest pewne, że w województwie łódzkim, a dokładnie w gminie Andrespol w powiecie łódzkim wschodnim, łazanki z kapustą występują od czasów przedwojennych. Nazywają się dziadem kapuścianym i wersji z dodatkiem mięsa są potrawą codzienna, a postna właśnie podawana jest na wigilijnej kolacji. Do kapusty dodaje się tartej marchwi, które się razem dusi i dodaje do makaronu. Co by nie mówić, łazanki z kapustą są przepyszne i pozwalam sobie na nie bardziej w dni powszednie niż świąteczne.

SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu łazanki
– ½ kg kiszonej kapusty
– 50 g suszonych grzybów
– 1 litr wody
– 2 cebule (około 200 g)
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz ziołowy do smaku
– olej do smażenia
WYKONANIE:
– grzyby namoczyć w 1 litrze wody przez 5 godzin
– do garnka włożyć drobno posiekaną kapustę oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju na dużej patelni. Dodać kapustę z grzybami wraz z wodą, w której się gotowały. Smażyć na patelni aż cały płyn odparuje. Wyłączyć grzanie. Dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Odstawić do wystudzenia
– ugotować makaron i połączyć z kapustą




