WEGAŃSKIE KRÓWKI Z ORZECHAMI ZIEMNYMI
2 lutego 2016
Chyba nie znam ludzi, którzy nie lubią krówek. Czy to wegańskie czy te z Milanówka są rewelacyjne. Nie ważne, jakie. Ciągnące się czy kruche. Wszystkie uwielbiam i mogę jeść na okrągło. Gdy dodamy do masy z czekolady i kremu kokosowego dowolne orzechy to mamy niebo na ziemi.
Masa po włożeniu do zamrażarki twardnieje. Można ją pokroić w małe prostokąty. Przechowywane w lodówce są lekko ciągnące. Z zamrażarki są kruche.
Masę można dodatkowo wzbogacać smakami. Waniliowe, migdałowe czy rumowe. Każdy znajdzie coś dla siebie
SKŁADNIKI:
– 3 czekolady min. 70% po 100 g
– puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 ml wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 5 łyżek syropu z agawy
– 3 łyżki roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
– szklanka grubo posiekanych orzechów ziemnych
WYKONANIE:
– czekoladę połamać i wraz z białą stałą częścią z puszki , syropem olejem przenieść do garnka
– na niewielkim ogniu rozpuścić składniki (nie gotować)
– do garnka wsypać orzechy i wymieszać
– prostokątną formę (np. 10 na 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
– wylać masę i wyrównać wierzch
– wstawić formę do zamrażarki na godzinę, a później przenieść do lodówki
– zdjąć papier i pokroić na małe krówki
nie wiem o co chodzi – wszystkie składniki w pokojowej temperaturze miały konsystencję stałą, a po zmieszaniu i wylaniu do formy cały czas są w formie rzadkiego musu :/ Twarde były tylko bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki, teraz od 8 godzin stoją w lodówce i masa jest płynna. Może ktoś ma pomysł co poszło nie tak?
w hipermarketach też jest 75% kokosa i 17-18% tłuszczu. A w puszce nie ma w ogóle nic płynnego – sama biała maź – jak gęsty gips
Marzenie
Fajny pomysł na krówki ale zastanawiam się jak je zrobić nie używając czekolady, co dać w zamian np masło kokosowe + kakao/karob + jakieś słodzidło ? Czy to się uda ?
Ja dodałam syrop klonowy i użyłam orzechów włoskich. Pychaaaa. … dzięki wielkie za przepis!:-)
Hehe, a ja tak szukałam przepisu do tego obrazka, jak się pojawił w tle. A to dopiero teraz.
Ja dodałam syropu klonowego, jeszcze nie gotowe, ale już jest pyszne
każdy używa to co lubi ja też powoli odchodzę od agawy. Wolę zmiksować daktyle na syrop.
Nie wiem o co chodzi stwierdziłam że wygląda jak blok z mojego dzieciństwa, a że agawa to dla mnie przereklamowane i drogie badziewie, wole juz dodać cukier, a ta mnie atakuje.
Ktoś mi kiedyś powiedział. Jak nie masz na blogu hejtu to oznacza, że jest kiepski
A tak serio, to chyba byłoby nienormalne gdyby wszystkim pasowało. Nie lubię tylko wulgaryzmów, pisania na mój temat (to nie jest blog o mnie) i nieuzasadnionej agresji.
Dziewczyny wrzut na luz
Może być cukier biały, trzcinowy, melasowy, ksylitol, erytrol, stewia, syrop klonowy, za agawy lub daktylowy
Że hmm? Tylko mówie, że wygląda jak blok z mojego dzieciństwa, posrało Was dzisiaj? Jaka bezcukrowa co hm?
Nie używam ksylitolu, tylko normalnego cukru 😉 nie mam hopla na tym punkcie.
Tylko prostuje
Dwóch zawsze ich jest. Nie mniej, nie więcej. Mistrz i uczeń. (Mroczne widmo) ;-)))
Kochamy i blok i krówki, więc nam bez różnicy i tak zrobimy. Lubimy też cukier, syrop z agawy, itp. Domyślam się że polecasz ksylitol??? pani bez cukrowa? 😉
Można użyć ksylitolu tak jak ty to robisz, co nie?
Mogą być będę i drugie
Czekoladowe krówki były moim koszmarem dzieciństwa… Ale może kokosowe mi posmakują, przepis do wypróbowania 😀 I nie przejmuj się złośliwymi komenarzami, bo wiadomo że są od pewnej osoby… 😉
A te orzechy to mogą być solone czy szukać niesolonych?
Syrop z agawy to sam cukier…
Wygląda jak blok, a nie króweczki.I syrop z agawy bożesz…
Poezja, mniam, obowiązkowo na niedzielę zrobię dla rodziny 😉 Uwielbiam Twoje przepisy, bo są oszczędne w cukry i tłuszcze. Praktycznie minimalnie dodajesz. Mnie fascynuje dieta wg Campbella, więc unikam tłuszczów. W Twoich przepisach są ich niewielkie dodatki.
One nie będą się ciągnęły jak klasyczne krówki. Jak odstawisz je na jakiś czas w temperaturze pokojowej to miękną i lekko się ciągną. Sa maziste
Żeby oddzielił sie tłuszcz od wody. Wykorzystujemy tylko białą stalą część
Z lidla
Przecież to sie nie ciągnie.
Te krówki są wspaniałe <3 Wyobrażam sobie, jak cudownie smakują…
Po co mleko wstawiać do lodówki na kilka godzin jak i tak jest podgrzewane?
Tylko skąd takie brać?
najlepiej powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu
A pełnotłuste to jakie mleko? Mam: ekstrakt z orzecha 60% + woda. Może być?