WEGAŃSKIE „FLAKI”
weganon 8 kwietnia 2015

Dziś potrawa pod hasłem „Chłopskie Jadło” bo jak inaczej nazwać flaki. Najczęściej występującą wersją wegańską tej potrawy są pocięte w paski boczniaki więc nie będę powielał przepisu bo i po co.
Moja wersja to bardzo esencjonalny wywar warzywny w towarzystwie aromatycznych ziół a boczniaki zostały zastąpione pokrojonym w paski grubym plackiem (naleśnikiem) z mąki ciecierzycowej i owsianej z dodatkiem nieaktywnych płatków drożdżowych by nadać daniu serowego posmaku.
By nadać odpowiedni charakter smakowy, dodałem sporo różnych ziół dzięki, którym uzyskałem oczekiwany efekt.
Wystarczyła jedna miska z pełnoziarnistym chlebem by poczuć sytość na długo choć ciągnęło mnie jeszcze po dokładkę :-)

SKŁADNIKI:


– 3 spore marchewki
– 1 pietruszka
– połowa średniego selera
– 2 średnie szalotki
– biała część pora
– 2 łyżki majeranku
– pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
– pół łyżeczki cząbru
– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki ostrej papryki
– pół łyżeczki kozieradki lub lubczyku
– pół łyżeczki kminku
– pół łyżeczki nasion kolendry
– pół łyżeczki tymianku
– pół łyżeczki imbiru w proszku
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka jałowca
– pęczek natki pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– na naleśniki – pół szklanki mąki z ciecierzycy, pół szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki), 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, płaska łyżeczka soli, 3/4 szklanki wody


WYKONANIE:


– marchewki, pietruszkę, seler, szalotki, pora i czosnek pokroić w cienkie słupki i przesmażyć na oliwię w garnku przez kilka minut, dodać ok. 2 litry wody, zagotować i zmniejszyć ogień
– w moździerzu utrzeć majeranek, cząber, kozieradkę, kminek, tymianek i jałowiec na proszek i dodawać powoli do garnka sprawdzając smak, dodać obie papryki, ziele angielskie,  imbir i kurkumę. Dokładnie wymieszać i gotować do miękkości warzyw (ok. 40 minut), dodać posiekaną natkę.
– w misce wymieszać obie mąki, sól i płatki. Dodać 3/4 szklanki wody i wymieszać
– na patelnię wlać odrobinę oleju i po podgrzaniu wlać masę (ja mam dużą patelnię – 30 cm i robię 1 placek ale przy mniejszych patelniach można robić kilka naleśników), smażyć z obu stron
– po usmażeniu, placek pokroić na cienkie paski
– sprawdzić smak „flaków” i ewentualnie doprawić solą i majerankiem
– do miski wlać „flaki” i dodać paski naleśnika

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *