WEGAŃSKA „KASZANKA”
weganon 30 września 2018

DSC_0207

Nie będzie wypocin na temat nazw mięsnych dań, zastępników produktów zwierzęcych itp. dyrdymałów, bo już zwyczajnie jest to nudne. Powiedziano wiele i niektórych to mierzi, ale to ich problem. Nie mój. Tym danie pokaże Wam, że przyprawy potrafią zdziałać cuda. Coś, co niemożliwe, staje się możliwe i przekraczamy kolejne granice kuchni roślinnej.

Na wczorajszych warsztatach z kuchni polskiej w SPOT w Poznaniu, robiliśmy wegańską „kaszankę”. Czy jej smak przypominał tą prawdziwą, pozostawiam ocenie uczestników. Dla mnie to smak przeszłości. Bardzo aromatyczna masa. Idealna na ciepło z dużą ilością duszonej cebuli. Dodatek przypraw sprawia, że otrzymujemy coś wyjątkowego w smaku. Świeży chleb, kiszony ogórek i musztarda. Nic więcej nie potrzeba :)

A tak na marginesie, najlepsza wegańska „Kaszanka” jest w Vege Bistro. Zawsze, gdy tam jestem to zamawiam i nie mogę wyjść z podziwu dla smaku :)

DSC_0225

SKŁADNIKI:

            – 1 szklanka kaszy gryczanej palonej                              
– 1,5 szklanki wody·
                            – 2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli                            
– 3 spore cebule
                                              – 5 łyżek sosu sojowego                                            
– 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
            – gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku            
– ½ łyżeczki mielonej kozieradki
                                                          – 2 liścia laurowe                                                       
– 5 ziaren ziela angielskiego
                                               – 1 duży ząbek czosnku                                            
– 1 łyżka majeranku

WYKONANIE:

– do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać kaszę. Przykryć i gotować na małym ogniu do wchłonięcia wody, około 10 minut. Wyjąć liście i ziele
– fasolę zmiksować blenderem
– cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju ze szczyptą soli. Wyłączyć grzanie. Dodać majeranek i starty czosnek. Wymieszać
– wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Wyłożyć na patelnie i chwilę podgrzać. Najlepsza z chlebem, ogórkami kiszonymi lub kiszoną, zasmażaną kapustą

DSC_0208

DSC_0210

36 Komentarze

  1. Jeśli zastąpi ę sos lubczykiem to ile listkōw go dodać i kiedy ? Nigdzie nie mogę też dostać kozieradki. Jest na to sposõb :) ? Super stronka 😉

  2. W tym przepisie nie ma porcjowania w typowe kaszanki. Jest w formie takiej, jak na zdjęciu

  3. Nie mam fasoli w puszce ale mam czarną suchą, Ile mniej więcej gram suchej to dwie puszki?

  4. Nadaje sie do odgrzewania w mikrofali? Czy generalnie mozna ją zostawic na pozniej? :)

  5. o kurde, to jest mega dobre!!
    następnym razem robię z podwójnej porcji, żeby jeszcze do pracy starczyło :)
    bardzo dziękuję za ten przepis!

  6. Powiem tak. Zapakowałem to w pierogi, naleśniki i zrobiłem krokiety. Uformowałam też burgery. Mnie bardzo smakowało. Masa jest na tyle ścisła, że idealnie nadaje się do faszerowania :)

  7. Moje pytanie brzmi czy można to zapakować w pierogi bo jest to zdecydowanie coś, co by uszczęśliwiło mojego chłopaka 😀

  8. Luźną masę. Jak jest zimna to daje się formować w burgery. Smażę z obu stron, wkładam w bułę, pomidory, sałata, musztarda i Burger gotowy :)

  9. Nie, to nie jest możliwe! Wczoraj wieczorem u mnie w domu rozmowa „ale bym zjadła wegańską KASZANKĘ”. Dyskusja o przepisie jak zrobić, rano wstaję a tu w propozycjach googl-a taka niespodzianka.

    DZIĘKUJĘ!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *