TRUFLE DYNIOWE
15 października 2015
Jak do tej pory, dynia była na wytrawnie. I to błąd. Upieczona Hokkaido czy Delica ma bardzo słodki i trochę mdły smak. By go przełamać, dodałem skórki i soku pomarańczowego oraz cynamonu.
Dla związania dyni, użyłem mąki kokosowej i zmielonych bardzo drobno migdałów. Mąkę kokosową można kupić lub zmielić wiórki.
Te trufle były robione ostatnio na moich dyniowych warsztatach w Totomato. Bardzo smakowały wszystkim.
Każdą truflę można obtoczyć w kakao, karobie, wiórkach, zmielonych orzechach czy amarantusie ekspandowanym.
Masa ma być lekko wilgotna, ale podczas rolowania nie powinna się rozsypywać. Dobrze jest ją lekko pościskać w rękach przed uformowaniem kulek.
SKŁADNIKI:
– szklanka musu dyniowego
– szklanka mąki kokosowej
– szklanka bardzo drobno zmielonych migdałów lub orzechów
– skórka z 2 sporych pomarańczy
– sok z 1 pomarańczy
– skórka z cytryny
– 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
– 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
– 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
– 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
– pół szklanki drobnego cukru trzcinowego
– różności do obtoczenia
WYKONANIE:
– dynię pokroić na kawałki i upiec w 200 stopniach przez 45-50 minut. Wystudzić i zmiksować na gładko
– w misce wymieszać wszystkie składniki
– masa powinna być konsystencji plasteliny. Może się lekko kruszyć
– gdyby była zbyt mokra, dodać mąki. Jeśli sucha, soku z pomarańczy
– formować kulki dowolnej wielkości
– obtaczać w posypkach
– wstawić na godzinę do lodówki
Spokojnie z 5 dni
Jak długo takie trufle można przechowywać w lodowce?
z tego co pamiętam to coś około 20 sztuk
Ile takich kulek wychodzi?
Mniam, dyniowe musiały smakować bajecznie