TOFURNIK Z MALINAMI I BORÓWKAMI
weganon 19 lipca 2016

DSC_0032

Każda pora roku ma swojego tofurnika :) Takie powinno być hasło producentów sojowego serka. I zgodzę się w z tym w 100%. Teraz mamy sezon na miękkie słodkie i kolorowe owoce. W połączeniu z kremowym tofu i w towarzystwie czekolady to deser doskonały.

Ten tofurnik jest pieczony. Jedyny, jaki przechodzi mi przez gardło to czekoladowy i z musem jagodowym. Nie przepadam za połączeniem soi z agarem. Ma dziwny smak.

Postanowiłem, że maliny oprócz dekoracji znajdą się też w masie. Idealnie się zapiekają. Pamiętać trzeba by malin nie mieszać z masą, bo będziecie mieli jedną wielką mazię. Ja owoce układam na wierzchu masy i delikatnie widelcem zanurzam w cieście. Są całe i fajnie się prezentują.

Kto ma ochotę na taką słodkość to zapraszam do Trawy :)

DSC_0041

SKŁADNIKI:

Na formę o średnicy 20 cm
Spód:
– szklanka wiórków kokosowych

– szklanka orzechów ziemnych
– 1 łyżka kakao
– 15 małych suszonych daktyli

Masa:
– 3 kostki naturalnego tofu po 180 g

– 1 puszka mleka kokosowego (powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na kilka godzin do lodówki
– pół szklanki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub innej
– sok i skórki z 2 sporych cytryn
– szklanka malin

Polewa:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

– 1 czekolada 70% 100 g
– 2 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy
– ½ łyżeczki cynamonu
– maliny i borówki do dekoracji

WYKONANIE:

Spód:
– daktyle namoczyć godzinę w wodzie i dokładnie odcisnąć, (jeśli są miękkie nie trzeba tego robić)

– orzechy, wiórki i kakao zmielić na drobne okruszki. Dodać daktyle i ponownie zmiksować (wszystko robię malakserem z nożem w kształcie litery S)
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch

Masa:
– totu, białą stałą część z puszki mleka kokosowego, syrop, skrobię, sok i skórki z cytryny dokładnie zmiksować na gładko

– masę wlać na spód. Ułożyć na wierzchu maliny i delikatnie je wepchnąć do środka (robię to widelcem)
– ciasto piec 50 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić

Polewa:
– mleko z syropem podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia

– wylać na ciasto i ozdobić owocami. Wstawić na kilka godzin do lodówki

DSC_0034

DSC_0044

DSC_0014

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *