TARTA PASKOWA
weganon 21 marca 2016

Oprócz tart słodkich czasem robię wytrawne. Wrzucam wtedy dowolne warzywa, zalewam sosem i piekę. Wiele osób boi się robić te tarty ze względu na ciasto. Wydaje im się, że jak w cieście nie ma masła to nie ma prawa się udać. Odpowiadam. Bzdura. Wegańskie wersje ciast do tart praktycznie się nie różnią od tych z tłuszczami zwierzęcymi.
Na rynku jest wiele roślinnych margaryn, ale większość zawiera witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego. Takie tłuszcze nie są wegańskie. Z czego w takim razie zrobić takie ciasto? Z mąki, oleju kokosowego, lodowatej wody i dodatków smakowych.
W klasycznych tartach często składniki zalewa się mieszanką śmietany i jajek. Weganie też umieją zrobić swoje wersje takich sosów. Ja robię z tofu, mąki z ciecierzycy z aromatycznymi dodatkami.
Jeżeli chodzi o warzywa to panuje pełna dowolność. Ja często dodaję również grzyby dla aromatu i zioła. Ta tarta ma warzywa w postaci cienkich pasków, które są zakręcone i tworzą spiralę. Może to nie jest ciąg Fibonacciego, ale wygląda nieźle :)
SKŁADNIKI:
 
Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + do wysypania formy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki rafinowanego oleju kokosowego (roztopionego) + do wysmarowania formy
– lodowata woda
– łyżeczka soli
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka oregano
 
Na sos:
– 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g
– szklanka maki z ciecierzycy (polecam Besan)
– szklanka wody
– 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– łyżeczka curry
– łyżeczka wędzonej papryki
– sól i pieprz do smaku
 
Warzywa:
– 2 spore marchewki
– 1 spora pietruszka
– 1 bakłażan
– 1 średnia cukinia
 
 
WYKONANIE:
 
Ciasto:
– mąki wymieszać z solą, ziołami i olejem. Powoli dodawać wodę w ilości zapewniającej powstanie elastycznego ciasta
– formę do tarty o średnicy ok. 30 wysmarować olejem i wysypać mąką (spód i brzegi)
– ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (ułatwia później przeniesienie ciasta do formy) i przenosimy do formy wyklejając spód i brzegi. Spód nakłuć kilka razy widelcem
– formę wstawiamy na godzinę do lodówki
– pieczemy 15 minut w 180 stopniach
 
Sos:
– wszystkie składniki dokładnie miksujemy i doprawiamy solą (będziecie czuć smak maki, ale nie przejmujcie się bo po upieczeniu jest niewyczuwalny)
 
Warzywa:
– warzywa za pomocą obieraczki do warzyw pociąć na cienkie paski
– zagotować wodę i włożyć na 5 minut paski marchewki, pietruszki i bakłażana. Wyłączyć grzanie, wyjąć delikatnie i osuszyć ręcznikiem papierowym
 
– na spód wylać sos i zacząć układanie pasków warzyw zaczynając oz brzegów i spiralnie schodząc do środka
– formę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut

40 Komentarze

  1. Zdecydowanie tak. Polecam paski obtoczyć w oliwie, oregano, tymianku i odrobinie soku z cytryny. Tartę przykryć folią na 20 minut, a potem zdjąć i dopiec

  2. Tarta fajna, będę ją robił jeszcze raz, bo ciasto wyszło mi trochę surowe, może za dużo go dałem, zrobię na trochę cieńszym spodzie.
    Czym można by te warzywa skropić żeby miały ciekawszy smak niż tylko podgotowanych marchewki i cukinii? Oliwa na gotowo czy cos wcześniej? Może posypać ziółkami?

  3. Jaka była użyta mąka? Pytam, bo po tylu pozytywnych opiniach i zdjęciach, jakie dostaje, to pierwsza nieudana tarta

  4. Wszystko zrobiłam co do grama i minuty, a wyszedł mączny gniot, wyglada naprawdę smacznie, ale pozostawia po sobie jedynie grymas zniesmaczenia. Narobiłam się jak wół i lipa.

  5. Chętnie bym zrobiła wersję bezglutenową, mąkę wymienię na gryczaną czy inną, ale czy coś jeszcze dodać aby się lepiej trzymało? Wygląda znakomicie! :)

  6. które ciasto francuskie jest wegańskie, z Lidla czy Biedry? I jak z niego zrobić spód do tarty? Normalnie upiec,a potem dołozyć warzywa i sos ? :)) Jutro będzie pieczone! 😀

  7. uwielbiam tarty, te wytrawne szczególnie:) robiłam kiedyś podobnie "zakręconą" do Twojej, mało się sama nie przekręciłam przy tym skręcaniu warzywnych paseczków;)

  8. Z tofu birmańskiego też wyjdzie? Czy już będzie za dużo tej ciecierzycy? Pozdrawiam!

  9. Ten sos z tofu, płatków drożdżowych i papryki wędzonej… coś wspaniałego! A taką tartę zawsze chciałam zrobić, ale brakuje mi wprawy w krojeniu warzyw 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *