Jest to pierwsza tarta, gdzie nie występuje czekolada w roli głównej. Uwielbiam kremy podobne do budyniowych i sam się dziwię, że jeszcze się nie pojawiły na blogu nadrabiam zaległości.
Kremy budyniowe często kojarzą się z ciężkimi masami, przepełnionymi toną tłuszczu i nieziemsko słodkie. Wszystko można zmienić. Zamiast margaryny, mąki ziemniaczanej i cukru dodałem kaszę jaglaną, wiórki i krem kokosowy. Słodkości nadał syrop z agawy.
Krem przypomina w smaku rafaello.
Nie mogło zabraknąć świeżych owoców. Najlepsze są te o kwaskowym smaku i różnych kolorach.
Spód do tarty jak zwykle w wersji surowej. Zmiksowane wiórki kokosowe, orzechy ziemne i sezam. Zamiast sezamu można dodać amarantusa ekspandowanego. Całość związana musem z jagód. Dla koloru, ale i też dla smaku.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nie prażonych
– mus z jagód (u mnie wyszły 3 łyżki)
– syrop z agawy dla tych co chcą słodszą wersję
Na masę:
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– szklanka wiórków kokosowych
– syrop z agawy do słodkości
– 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– świeże owoce sezonowe (maliny, czereśnie, borówki)
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy i wiórki zmielić na małe okruszki np. malakserem. Dodać mus i syrop i dokładnie wymieszać (powinna być konsystencja plastelinowata)
– formę do tarty z wyjmowanym dnem (śr. ok. 30 cm) wylepić masą
Masa:
– kaszę dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem na sitku. Ugotować w 2 szklankach wody. Wystudzić
– do kaszy dodać wiórki i krem kokosowy (tylko biała, stała część z puszki)
– wszystko dokładnie zmiksować i doprawić ewentualnie syropem do smaku
– krem wyłożyć na spód
– udekorować owocami
– wstawić na kilka godzin do lodówki
można sezam, albo amarantus lub w ogóle zrezygnować. W przepisie jest 1 szklanka słonecznika i 2 wiórków. Można 1 szklankę wiórków zastąpić sezamem lub amarantusem
„Spód do tarty jak zwykle w wersji surowej. Zmiksowane wiórki kokosowe, orzechy ziemne i sezam. Zamiast sezamu można dodać amarantusa ekspandowanego. ” Gdzie ten sezam…? 😀 I ile go?? 😀
może być dowolny dżem lub konfitura. Coś gęstego co sklei suche składniki. Rozgnieciony banan też się nadaje
Co zamiast musu jagodowego ?? Nie mam możliwości zdobycia hagod, a borówki tu w sklepach mało smaczne
Wygląda zachwycająco! Jest Pan moim guru kulinarnym. Nigdy nie "gotowalam/ ani nie pieklam" w ten sposób. A obecnie jestem bardzo zafascynowana tym co tu znajduje u Pana na blogu 😛 Yum!
Wygląda zachwycająco! Jest Pan moim guru kulinarnym. Nigdy nie "gotowalam/ ani nie pieklam" w ten sposób. A obecnie jestem bardzo zafascynowana tym co tu znajduje u Pana na blogu 😛 Yum!
po przeczytaniu przepisu pierwszy odruch "czy ja mam wszystkie składniki?", druga myśl "czy to się piecze?"
I po zadowalających odpowiedziach zabrałam się do dzieła!
Mleko kokosowe zrobiłam sama ze szklanki wiórek (dodałam część oddzieloną od wody. Nie wiem czy ilość ok, ale to nic), agawy – brak. Ale zaraz! Mam powidła robione przez mojego tatę z róży i wiśni! Siup! Reszta jak w przepisie. Zrobione szybciutko i bez pieczenia (co ma znaczenie w tą pogodę;)). Po oblizaniu łyżek, stwierdzam, że połączenie róży z kokosem jest boskością w ustach! Jutro wyłożę borówki i spróbuję jak smakuje całość. OGROMNIE dziękuję za przepis! Tardis
Wersja z migdałami może być fajnym pomysłem. Nie wiem jaka będzie wtedy konsystencja, ale chyba powinno być dobrze
A da się zrobić wersję bez kokosu. Nie specjalnie go lubię. Może mielone migdały?
nerkowcami, włoskimi, laskowymi, migdalami. Powinno wyjść spokojnie
Czym można zastapić orzechy ziemne (mam uczulenie) ? 😉
Zdecydowanie blender
A ja mam pytanie co do miksowania- zwykły mikser sobie poradzi, czy lepiej użyć blendera?
Pięknie wygląda taka przepełniona letnimi kolorami
to jest to, co lubię!