TARTA NA SPODZIE Z KASZ Z FARSZEM WARZYWNYM Z TOFU
weganon 10 lipca 2015

Kilka tygodni temu zrobiłem pierwszą tarte bez spodu z ciasta kruchego. To był strzał w dziesiątkę. W zasadzie zmieniam teraz dodatki spodu. Ciasto kruche różnie wychodzi. Jest z mąki (często białej) i tłuszczu. Spokojnie można te składniki pominąć.

Tym razem spód wykonałem z kaszy jaglanej, pęczaku i zielonej soczewicy z dodatkiem kopru i liści selera. Aromatyczny dodatek to gałka muszkatołowa, majeranek i oregano. Konsystencja masy jest na tyle gęsta, że bez problemu można z niej formować spód.
Nadzienie, to zmiksowane naturalne tofu, pieczarki z lekko podduszoną cukinią i papryką z dodatkiem sporej ilości kopru i czosnku. Dodatkowego aromatu nadają liście laurowe ułożone na wierzchu farszu.
Po upieczeniu farsz idealnie się ściął i nabrał fajnego ziołowego smaku. Idealnie smakuje z lekko ostrym sosem pomidorowym lub zwyczajnym ketchupem.
SKŁADNIKI:
 
Na spód:
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pół szklanki suchego pęczaku
– szklanka zielone lub brązowej soczewicy
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3 łyżki drobno posiekanego kopru
– 3 łyżki drobno posiekanych liści selera
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki suszonego majeranku
– łyżka suszonego oregano
 
Na farsz:
– kostka naturalnego tofu 300 g
– 5 średnich pieczarek
– pęczek koperku
– 1 ząbek czosnku
– 1 czerwona papryka pokrojona w małą kostkę
– 1 średnia cukinia
– 1 spory pomidor
– kilka liści laurowych
 
WYKONANIE:
 
Spód:
– kasze ugotować do miękkości (ok 15 minut) i wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości i wystudzić
– kasze, soczewicę, koper i selera dokładnie zmiksować
– dodać gałkę, oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku
– formę do tarty wysmarować olejem i obsypać np mąką pełnoziarnistą lub kaszą manną
– wyłożyć masę, podnosząc lekko brzegi by uformować miejsce na farsz (idealnie sprawdzają się wilgotne dłonie)
 
Farsz:
– cukinię przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę i razem z papryką przesmażyć na suchej patelni kilka minut a następnie dodać pół szklanki wody i lekko poddusić
– odparować cały płyn
– zmiksować dokładnie tofu z pokrojonymi pieczarkami, koprem oraz czosnkiem
– dodać paprykę i cukinię i dokładnie wymieszać
– farsz nałożyć na spód
– na wierzchu ułożyć pokrojonego pomidora i listki laurowe
– tartę piec 40 minut w 190°C
– przed podaniem lekko przestudzić
 
 

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *