TARTA MAKOWA Z ORZECHAMI
13 grudnia 2015
Mamy gotową masę makową. Możemy ją wykorzystać do kolejnych świątecznych dań.
Oprócz kutii i makowca drożdżowego, króluje u mnie tarta makowa. Jest to miła odmiana i nowość na stole wigilijnym. Przepis już dawno poszedł w Świat. Ostatnio robiliśmy ją na wigilijnych warsztatach w Totomato.
Jak 99% tart na blogu i ta jest z tych nie pieczonych. Po co utrudniać sobie życie. Spód ze zmiksowanych ziaren z lepiszczem. Masa pełna maku, bakalii, orzechów i oczywiście czekolady
Robi się bardzo szybko i smakuje wybornie. Nie będę pisał ile czasu można ją przechowywać. Znika migiem ze stołu. Przepis jest dla dużej formy. Obowiązkowo z wyjmowanym dnem. Pamiętajcie by boki spodu nie były zbyt grube. Lepiej więcej masy dać na dno Na wierzchu posypcie grubo siekanymi orzechami i migdałami.
Nie ma co się rozpisywać. Czas do dzieła
Spód:
– 2 szklanki
pestek słonecznika
pestek słonecznika
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– łyżka kakao
– syrop daktylowy lub inny
– 2 dojrzałe banany
Krem:
– szklanka masy
makowej lub 2 szklanki (dla lubiących mak)
makowej lub 2 szklanki (dla lubiących mak)
– 2 czekolady po 100 g
– 1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego 400 g wstawiona na
kilka godzin do lodówki
– pół szklanki orzechów włoskich
– pół szklanki migdałów
WYKONANIE:
kilka godzin do lodówki
– pół szklanki orzechów włoskich
– pół szklanki migdałów
WYKONANIE:
Spód:
– słonecznik i wiórki drobno zmielić
– dodać kakao, syrop do słodkości i zmiksowanego banana i
wymieszać
wymieszać
– masa powinna być plastyczna
– boki i dno formy wylepić masą
Krem:
– połamaną czekoladę, krem kokosowy (biała, stała część z
puszki mleka) rozpuścić na małym ogniu
puszki mleka) rozpuścić na małym ogniu
– dodać masę makową i wymieszać
– dodać ewentualnie syrop do słodkości
– masę wylać na spód
– orzechy i migdały grubo posiekać i posypać wierzch tarty
– wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, a później przenieść do lodówki
– wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny, a później przenieść do lodówki
BANANY BOŻE NARODZENIE CZEKOLADY KAKAO KREM KOKOSOWY MAK MASA MAKOWA MIGDAŁY ORZECHY WŁOSKIE PRZYJĘCIA SŁONECZNIK WIÓRKI KOKOSOWE
Z tych ilości składników na dużą formę, to spokojnie 20 będzie
Mam pytanie, a mianowicie ile kawałków wychodzi mniej więcej? Zastanawiam się nad zrobieniem tej tarty na wigilię klasową i taka informacja byłaby dla mnie bardzo pomocna 😉
napatrzeć się nie mogę, ta masa jest niesamowita! kocham mak, uzależnia! 😀
Czekolada i mak? Ale to musi być pyszne!
Super, że bez konieczności zapiekania spodu. Skład całego nazwijmy to ciasta , też bardzo mi się podoba i odpowiada smakowo. Zagości u mnie na Święta dla wegańskiej części rodziny.