Prób stworzenia kajmaku w wydaniu wegańskim było kilka. Okazało się, że nie należy czasem kombinować tylko iść na skróty, by otrzymać to co chcieliśmy.
Przepis jest banalny. Krem kokosowy mieszamy z melasowym cukrem muscovado i podgrzewamy pół godziny (następuje odparowanie wody i gęstnienie). Kajmak na ciepło jest lekko lejący. Po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się masłowaty
Ma niesamowity smak. W ogóle nie czuć kokosa. Wiem, że jest słodki i kaloryczny, ale raz na ruski rok można sobie pozwolić na odrobinę, by później z przyjemnością pojeździć godzinę na rowerze nad Wisłą
Kajmak musiał od razu znaleźć praktyczne zastosowanie. Posłużył jako nadzienie w tarcie.
Spód tarty to mielone nerkowce, sezam i wiórki kokosowe z kakao, konfiturą morelową, żurawiną i granatem. Nadzienia są trzy warstwy. Kajmakowa, z konfiturą morelową i czekoladowa. Na wierzchu wylądowały orzechy i trufle z kaszy jaglanej, rodzynek i orzechów włoskich.
Tarta ma przełamujące się smaki. Orzechowy, kwaskowy z żurawiny, konfitury i granatu, czekoladowy i lekko korzenny z cynamonu.
SKŁADNIKI:
Kajmak:
– krem kokosowy z 2 puszek mleka kokosowego
– pół szklanki melasowego cukru muscovado
– szczypta soli morskiej
– skórka z 1 cytryny
Spód:
– szklanka nerkowców
– szklanka sezamu
– szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki suszonej żurawiny
– łyżka kakao
– 2 łyżki konfitury morelowej
– nasiona z 1 granatu
– syrop z agawy do ewentualnego dosłodzenia
– łyżeczka cynamonu
– skórka z 1 cytryny
Warstwa czekoladowa
– krem kokosowy z 1 puszki
– 2 czekolady wegańskie
– syrop z agawy do ewentualnego dosłodzenia
Trufle jaglane
– 1/4 (50 g) suchej kaszy jaglanej
– szklanka orzechów włoskich
– łyżka kakao
– szklanka rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
– wiórki kokosowe
– konfitura morelowa
– orzechy włoskie
WYKONANIE:
Kajmak:
– do garnka przełożyć krem kokosowy, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez pół godziny
– mieszać od czasu do czasu
– przelać do słoika i wystudzić
Trufle jaglane:
– kaszę ugotować w wodzie 15 minut (aż wchłonie całą wodę), wystudzić
– w malakserze zmielić orzechy z rodzynkami, dodać do kaszy
– wymieszać, dodać kakao, cynamon i syrop do ewentualnego dosłodzenia
– masę wstawić do lodówki na pół godziny
– formować trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych
Spód:
– w malakserze zmielić nerkowce, sezam i wiórki
– dodać konfiturę, żurawinę, granat, cynamon, kakao, skórkę i ewentualnie syrop z agawy dla słodkości
– masa powinna być dość zbita ale nie kruszyć się
– formę do tarty wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód i brzegi masą
– schłodzić w lodówce przez 2 godziny
– na spodzie tary rozsmarować kajmak, włożyć na pół godziny do lodówki
– następnie rozsmarować konfiturę morelową, wstawić na pół godziny do lodówki
Masa czekoladowa
– wszystkie składniki włożyć do garnka, podgrzewać do rozpuszczenia składników
– masę wylać na konfiturę i ułożyć na wierzchu trufle i orzechy
– wstawić na 2 godziny do lodówki
niestety nie da się
Pewnie nie da rady zrobić kajmaku bez użycia jakiegokolwiek cukru, przy użyciu syropow lub miodu?
Hej, jaka jest średnica formy, w której robiłeś? Z góry dzięki za odp.
Będą jeszcze lepsze![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Koniecznie![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
kajmak wyszedł super. Wyjadałem łyżką ze słoika![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
to chyba Twoje najlepsze ciasto! aż brak mi słów!
na taką zdrową karmelową słodycz zawsze można się pokusić 😉 na pewno o wiele zdrowsze niż te z zwykłym cukrem, a w smaku musi zachwycać! tarta – czysta rozpusta, cudowna jest po prostu!![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)