Co wyróżnia tą tartę od pozostałych? To, że nie ma tu ciasta, które służy za „naczynie” dla farszu. Tym naczyniem jest sam farsz
Szczerze powiem, że nie miałem ochoty gnieść kruchego ciasta. Chłodzić i wałkować. Postanowiłem, że to farsz posłuży za podkładkę a jednocześnie nim będzie. Na wierzchu wylądowały bakłażany, pomidory, cukinia i pieczarki.
Do przygotowanie spodu – farszu użyłem pestek słonecznika, płatków owsianych, kaszy jaglanej, zmiksowanego jarmużu, czarnych oliwek, suszonych pomidorów, brązowej soczewicy
Jest to fajna propozycja na wiosenne przyjęcie na łonie natury. Z świeżą sałatką i chłodną lemoniadą
SKŁADNIKI:
– szklanka brązowej soczewicy
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka płatków owsianych
– 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu
– szklanka zielonych oliwek
– sól, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku
– łyżka suszonego oregano
– 5 suszonych pomidorów
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pomidory, bakłażan, pieczarki, cukinia na wierzch tarty
WYKONANIE:
– soczewicę ugotować do miękkości i wystudzić
– ugotować kaszę jaglaną i wystudzić
– w malakserze zmiksować słonecznik i płatki na drobne okruszki, dodać jarmuż i oliwki i ponownie zmiksować, przełożyć do miski
– zmiksować soczewice i kasze jaglaną i dodać do pozostałych składników, dodać oregano
– doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku
– masa powinna być dość gęsta. Jeśli jest za rzadka, dodać płatków. Jeśli za gęsta-trochę wody
– dno i boki formy wysmarować tłuszczem i wysypać mąką
– przełożyć masę i podnieść do brzegów formy
– na wierzch położyć pokrojone pomidory, bakłażany, pieczarki i cukinie
– piec 45 minut w 190°C
– podawać na ciepło posypaną świeżymi ziołami
To współczuje. Ja jem glutenowe pokarmy choć staram się ograniczać na tyle ile można. Nie robiłem badań na tolerancję ale widzę, że jak podjem trochę więcej, to dobre samopoczucie spada
W taki sposób odkrywa się nowe smaki
Jako celiak na diecie wegańskiej muszę sama wszystko gotować – z różnym skutkiem 😉
to tylko wegańskie eksperymenta
Super pomysł muszę koniecznie wypróbować bo wygląda obłędnie
Gdyby jakiś facet gotował mi takie dania – sama bym mu się oświadczyła 😉
Polecam a do geniusza to mi jeszcze bardzo bardzo bardzo daleko
Geniusz! Spróbuję z pewnością 😀
Bo znamy się wirtualnie
Znam wielu rodziców, którzy w ten sposób przemycają warzywa, które dzieciaki niezbyt chętnie jedzą
świetny pomysł! wygląda obłędnie, a co dopiero jak smakuje! jak zawsze trafiasz w moje kubki smakowe wszystkimi składnikami
Wykonanie spodu brzmi bajecznie. Sama jestem zdania, że przemycanie wszystkiego co zdrowe gdzie tylko się da jest świetnym pomysłem. I te bakłażany… narobiły mi smaku.
dzięki
genialna na tarta!