Już są. Pierwsze polskie truskawki. Co prawda spod folii, ale i tak 100 razy lepsze, niż te sztuczne z Hiszpanii czy innych krajów. Nie chodzi tu o lokalny patriotyzm. Próbowałem różnych truskawek i nasze są najlepsze. Korzystajmy z sezonu i wcinajmy najwięcej ile się da.
Truskawki idealnie pasują do czekolady i masła orzechowego. To trio powala smakiem. Dobrej, jakości ingrediencje, gwarantują smak. Staram się sam robić masła orzechowe, ale nie zawsze mam czas i ochotę. Wtedy sięgam po sprawdzone produkty na rynku. Lubię odkrywać nowe smaki. Czytam skład i wybieram te, które mają 1 max 2 składniki. Żadne dziwne dodatki. Ostatnio odkryłem idealne w składzie i smaku masła roślinne. Planta Food to 100% masła roślinne. Orzechowe, kokosowe, migdałowe, z nerkowców i pasta tahini. Idealne w smaku, bez żadnych dodatków.
Czas na sezonowe i owocowe tarty uważam za otwarty. Jako, że jestem zboczony na punkcie tych słodkości, będę Was katował nowymi przepisami
SKŁADNIKI:
Forma na na tartę z wyjmowanym dnem, wymiary 10 na 30 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu)
Na masę:
– 2 łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 2 łyżki dżemu truskawkowego
– 150 g czekolady ok. 70%
– 200 (3/4 szklanki) g dowolnego jogurtu roślinnego (użyłem sojowego)
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu)
– do ozdoby truskawki, maliny, borówki
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki
– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy i wyłożyć cienko masą
Masa:
– na spód wyłożyć masło i równo rozsmarować
– na masło wyłożyć dżem i również rozsmarować
– do garnka wlać jogurt, dodać syrop i podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na dżem
– ułożyć owoce i wstawić do lodówki aż masa stężeje
Pewnie tak. Nie używam wiec trudno mi powiedzieć, ale różnicy w krowim a sojowym, raczej wiele nie ma
A czy jogurt roślinny można zamienić na zwykły jogurt naturalny lub grecki?
ja kupuje w Auchan i na różnych bazarach
Gdzie można kupić orzechy ziemne niesolone i nieprażone? Poległam już na etapie kompletowania składników
zdecydowanie tak. Mogą też być migdały a nawet pestki dyni lub słonecznika
Czy orzeszki ziemne na spód można zamienić laskowymi albo nerkowca? Nigdzie nie mogę dostać ziemnych nieprażonych. Z góry dziękuję za odpowiedź 😉