Połączenie czekolady z polskimi węgierkami to klasyka. Suszone oblane ciemną to nałęczowska tradycja. Za to właśnie uwielbiam jesień. Daje nam najlepsze śliwki pod słońcem. Żadne kalifornijskie itp. dziwactwa. Najlepsze te z pomarszczoną skórką przy ogonku. Wtedy sa tak słodkie że nie potrzebują dodatkowego słodziwa.
Kolejny pyszny krajowy owoc to winogrona. Niedoceniane i często pozostawiane na pnączach. Wielki błąd. Mają zdecydowanie lepszy smak niż te wiezione kilometrami z całego świata. Małe owoce są pełne niepowtarzalnego smaku.
Gdy zmiksujemy owoce, podgrzejemy je i dodamy połamanej czekolady, to dostaniemy coś wyjątkowego. Krem do tarty. Wiem jak trudno będzie się Wam powstrzymać by nie zjeść go przed wylaniem na spód
A spód też wyjątkowy. Migdałowy i kokosowy z kakao. Ma smak podobny do marcepanu. Śliwki znalazły się również w spodzie. Jak szaleć to szaleć
SKŁADNIKI:
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– 2 szklanki migdałów
– łyżka kakao
– 10 śliwek węgierek
Na krem:
– 20 śliwek węgierek + do ozdoby
-szklanka fioletowych małych winogron + do ozdoby
– 2 czekolady 70% po 100 g
– łyżeczka cynamonu
– ewentualnie dowolne słodziwo do smaku
WYKONANIE:
Spód:
– wszystkie składniki prócz śliwek zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i zmiksowane węgierki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle
– dno i boki formy o śr. ok. 28 cm z wyjmowanym dnem lub takiej jak na zdjęciu wylepić masą
Krem:
– śliwki zmiksować wraz w winogronami. Dodać cynamon i ewentualnie słodziwo. Podgrzać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia
– masę wylać na spód i ułożyć owoce
– włożyć do lodówki aż masa stężeje
Bardzo się cieszę, że smakuje
Przepyszna Właśnie zrobiłam drugi raz i zabieram do pracy, bo świętuję 4-tą rocznicę pracyPrzepis poleciłam 3 koleżanką i wszystkie są zachwycone efektem.
Jako chocolate lover dziękuję za pyszny przepis
P.S. To chyba jedyny wegański przepis jaki mi się udało znaleść na ciasto że śliwkami, w którym śliwki nie są pieczone/nie są powidłami.
nie, bo to winogrona małe
A czy nie czuc pestek z winogron??
Ja robię z oleju kokosowego, surowego kakao lub karobu. Słodzę erytolem, bo świństwa w postaci ksylitolu nie uznaję
Witam. Przepisy są świetne ale czym można zastąpić w nich czekoladę? Może ma pan przepis na czekoladę na bazie ksylitolu, erytrolu? było by cudownie
robiłem i wszystko było mdłe a do dyni pasują te same przyprawy, co do jabłek
Czy ten cynamon jest konieczny?? Do jabłek, jak najbardziej…ale chyba nie tutaj. Robiłeś też bez?
U mnie na bazarze są jeszcze węgierki i to po 3 złote
skąd teraz śliwki?
Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady!