„SEROWE” PLACKI Z TOFU NA SŁODKO
weganon 27 stycznia 2016

Jak robiłem te placki to przypomniała mi się pewna historia.  Ładnych parę lat temu moja siostra wpadła na pomysł zrobienia naleśników z twarogiem, rodzynkami i cukrem. Całość była polana roztopioną czekoladą. Pamiętam, że po jednym naleśniku mieliśmy już dość a zrobiła ich chyba ze 20. Uraczyliśmy nimi znajomego który, zjadł chyba z 5 :) Połączenie sera z rodzynkami na długo było traumą żywieniową. Postanowiłem powrócić do tych smaków.
Twarogu oczywiście nie ma. Zamiast niego jest tofu. Kiedy dodamy do niego soku z cytryny zamienia się w substytut białego sera. Podobny smak. Zmiksowany sojowy ser do tego mąka kukurydziana i wanilia. Wszystko w postaci pysznych placków. Do tego konfitura truskawkowa.  Placki są puszyste i delikatne. Smakują wyśmienicie.
Nic więcej nie potrzeba. Nawet ulubiona czekolada jest zbędna :)
 
SKŁADNIKI:
 
– 2 kostki naturalnego tofu po ok. 200 g
– sok z 2 cytryn
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (ja wybrałem owsiane)
– 2 łyżki nierafinowanego cukru pudru
– szklanka mąki kukurydzianej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
– dowolna konfitura
 
WYKONANIE:
 
– tofu dokładnie zmiksować z sokiem cytrynowym
– dodać cukier, proszek, mleko, mąkę i dokładnie wymieszać
– smażyć placki na odrobinie oleju na rumiano z obu stron 
– na placek kładziemy konfiturę

 

 

43 Komentarze

  1. Zrobiłam dziś i wyszły super;) ciasto wyszło początkowo za rzadkie moim zdaniem i dodałam jeszcze łyżkę mąki. Najpierw smażyłam na oleju kokosowym, ale okazało się, że na suchej patelni też wychodzą 😉 u mnie nic nie przywierało

  2. Moje nie były wegańskie bo dałam jedno jajo zmiksowalam pół tofu z bananem jedno jajko proszek bez fosforanow i mąką pełnoziarnista pszenna i takie gęste ciasto bez mleka
    I trochę oleju w ciasto

  3. Niestety placki mi nie wyszły,katastrofa. Zrobiłam wszystko wedle przepisu, niestety placki rozwalały się na patelni. Ktoś pisał aby dać mniej oleju, mimo,że płomień był mały patelnia się dymiła a placki były jedną wielką ciapa, nie mam pojęcia dlaczego mi nie wyszły.jedyne co dobre to wspaniały zapach, zazdroszczę tym które one wyszły.

  4. Dziś robiłam! Zamist mleka roslinnego dodalam wode i banana:) Obłęd! Na pewni zrobię jeszcze raz!

  5. Pierwsze placki na lekko posmarowanej tłuszczem patelni,wyszły nieco oklapłe.Później już bez tłuszczu- idealne.
    Jedno mnie zastanawia.Po raz pierwszy jadłam tofu na słodko.Po dodaniu soku z cytryny,spróbowałam i było gorzkawe.Posmak pozostał w plackach.Czy to normalne,ta gorzkawość?

  6. Tym razem nie dodałam żadnego słodzidła i też opadły. Być może to technika smażenia? Może wolniej wylewać na patelnię?

  7. Dodałam mąki orkiszowej i melasy trzcinowej. Nie rozpadały się, ale oklapły i są płaskie :(

  8. Próbowałam na dwóch patelniach i wyszły bardzo smaczne, ale naprawdę strasznie przywierały, przy przewracaniu część zostawała na patelni :( smażyłam na oleju kokosowym i nieważne, czy było go mało, czy dużo, i tak przywierały :(

  9. Zrobiłam z mąką pszenną, bo tylko taką miałam w domu. I zamiast mleka roślinnego dałam mleczko kokosowe. Efekt – obłędny smak i zapach <3

  10. Mam patelnie ceramiczna, ale ogolnie nie jestem mistrzem kuchni:)
    Dzieki,sprobuje jeszcze raz niedlugo.
    Katasza

  11. Konsystencja powinna być trochę gęściejsza niż ciasto naleśnikowe. W środku powinny być takie jak na zdjęciu (podobne do sernikowych). Już ktoś zgłaszał podobny problem, że się rozwalały na patelni i okazało się, że za dużo tłuszczu było na patelni. Placki go chłoną i rozpadają się. Niestety dużo zależy też od samej patelni (to też informacja od wykonujących). Możesz zamienić mąkę kukurydzianą na pszenną i spróbować

  12. Nie wiem o co chodzi, ale nie wyszly mi:( Dalam wszystkie skladniki jak w przepisie + lyzeczke ekstraktu waniliowego.Myslalam,z moze za rzadkie, dosypalam maki i tez nic.
    Jaka konsystencje powinno miec ciasto? I jakie powinny byc w srodku po usmazeniu?
    Prosze o wskazowki:) dzieki:)
    Katasza

  13. Boże robiliśmy, są wspaniałe i wszystkim smakowało! Na stałe wchodzą do naszego menu :)

  14. placuszki wyglądają świetnie, niczym sernikowe placuchy z prawdziwego zdarzenia :) a jak jeszcze w smaku są identyczne, muszę koniecznie usmażyć dla bliskich :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *