SAŁATKA „PRZECIWSTAWNE SMAKI”
1 maja 2016
Odkąd pamiętam zawsze lubiłem łączyć smaki, które się przeciwstawiały. Słodki ze słonym czy gorzki z kwaśnym. Inne konfiguracje też wchodzą w grę. Co daje taki miszmasz? Niepowtarzalne doznania smakowe.
Ta sałatka prezentuje pomieszanie z poplątaniem. Kwaskowe truskawki, sok z cytryny połączone z słodkim pieczonym burakiem. Ostrość rzodkiewek. Świeżość ogórka i mięty. Całość dopełniona słodko – ostrym smakiem octu balsamicznego.
Najlepsza jest lekko schłodzona i idealnie nadaje się na ciepłe dni. Czasem dodaję jeszcze do niej świeżego ananasa i cząstki pomarańczy lub mandarynek.
SKŁADNIKI:
– 6 sporych truskawek
– 6 sporych rzodkiewek
– połowę świeżego ogórka
– 1 spory pieczony burak
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 6 drobno posiekanych listków mięty
WYKONANIE:
– wszystkie składniki pokroić w spore kawałki
– ocet wymieszać z sokiem z cytryny i posiekaną miętą i zalać składniki. Dokładnie wymieszać
– wstawić na pół godziny do lodówki
też bardzo lubię tak lubię łączyć smaki, eksperymentować bardzo ciekawa sałatka! stęskniłam się już za truskawkami, więc jak tylko ją dopadnę to skomponuję taki wiosenny talerz pyszności