ROMANESCO Z CZOSNKOWYM SEROWYM SOSEM Z NERKOWCÓW
8 lutego 2015
Wczoraj na bazarze zobaczyłem z daleka te zielone piramidki i nie było sposobu by ich nie kupić. Romanesco oprócz koloru to i smakiem przewyższa zwykły biały kalafior. Po ugotowaniu jest bardziej ścisły i tzw głąb jest pyszny.By zachować zielony kolor, kalafiora należy moczyć przez 15 minut w zakwaszonej wodzie (dodatek octu z białego wina lub jabłkowego)
Do kalafiora podałem wegański czosnkowy sos z nerkowców. Dodatek nieaktywnych płatków drożdżowych i czosnku sprawia, że ten sos niczym nie ustępuje sosom na bazie białego sera, czosnku i koperku. Zjadłem 1/3 kalafiora i teraz ledwo piszę ten post
Do kalafiora podałem wegański czosnkowy sos z nerkowców. Dodatek nieaktywnych płatków drożdżowych i czosnku sprawia, że ten sos niczym nie ustępuje sosom na bazie białego sera, czosnku i koperku. Zjadłem 1/3 kalafiora i teraz ledwo piszę ten post
SKŁADNIKI:
– 1 romanesco
– zalewa (3 litry wody, pół szklanki octu)
– sól do smaku
– sos serowy (szklanka namoczonych nerkowców, ząbek czosnku, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, sól i pieprz do smaku, kilka gałązek koperku)
WYKONANIE:
– kalafiora moczyć w zalewie z wody i octu przez 15 minut, odlać wodę i zalać świeżą z solą i gotować do miękkości
– sos serowy – nerkowce, czosnek, płatki drożdżowe, sól i pieprz z dodatkiem pół szklanki wody zmiksować na gładko, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku
– kalafiora wyjąć z wody i polać sosem
Polecam. Fajny smak no i kolor
Chętnie wypróbuję
Chętnie wypróbuję
Dzięki. Dawno się tak nie najadłem kalafiorem
Super pomysł Gratulacje!