KUTIA NA PĘCZAKU premium
Kutia obowiązkowa na stole jest i basta. Tak zwałem zawsze mówić przed Wigilią. Nic dziwnego bo często sam ją wcinałem. U mnie w rodzinie każdy nakłada sobie łyżkę, a reszta jest dla mnie 🙂 (i chwała im za to). To danie często kojarzone jest z pszenicą. I nie słusznie. Tak samo popularny jest pęczak. Szczególnie […]
premium
20 grudnia 2015
TOFU A’LA ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ premium
Klasyczne śledzie pod pierzynką, to nie tylko danie wigilijne, ale również sałatka na wszelkie imprezy. Ułożone warstwami różności, cieszą kolorem i smakiem. W każdym domu są różne warstwy składnikowe. Całość spaja majonez. Danie prezentuje się widowiskowo na stole. Jest bardzo bogate w smaku, dzięki różnym składnikom. W tym przepisie znalazły się pieczone buraki, konserwowany groszek […]
premium
19 grudnia 2015
WĘDZONE TOFU W ZALEWIE A’LA ŚLEDŹ premium
Poszukiwanie rybnych smaków w kuchni wegańskiej, nie jest problemem. Możemy to uzyskać dzięki glonom morskim. W mojej kuchni funkcjonują dwa. Nori i wakame. Z racji nierobienia sushi, stosuję bardziej poręczne formy tych glonów. W sklepach Evergreen czy Terra Vege, bez problemu można kupić glony w postaci drobnych płatków. Ta forma mi odpowiada. Jeśli nie macie […]
premium
PULPECIKI SMAKOWE :) premium
Jest tyle składników ważnych w tych pulpecikach, że nie wiedziałem jak je nazwać. Rzeczywiście są smakowe 🙂 Gdy spytać się dzieciaków czy lubią pulpeciki z makaronem i sosem pomidorowym, to odpowiedz będzie wiadoma. 9 na 10 powie, że uwielbia, a 10 skłamie 🙂 To idealne danie na dziecięce przyjęcie. Zamieniamy mięso mielona na warzywa, dodajemy […]
premium
17 grudnia 2015
PIERNIKI I LUKRY :) premium
Gdy któregoś roku powiedziałem, że nie piekę pierników, mało mnie nie zlinczowano 🙂 Zdążyłem już przyzwyczaić bliskich, że każdego roku dostają ode mnie paczkę tych słodkości. Co roku piekę mniej więcej 500 sztuk. Po zrobieniu ledwo żyję i obiecuję sobie, że już nigdy. 12 miesięcy mija i tak od lat 🙂 Ceremoniał rozpoczyna się od […]
premium
KOTLETY ZIEMNIACZANE FASZEROWANE GRZYBAMI I KISZONYMI premium
W latach 80 byłego stulecia (matko, jaki ja jestem stary 🙂 ) w TVP funkcjonowały dwa programy kulinarne. Jeden w ramach ówczesnej telewizji śniadaniowej „Jutro poniedziałek”. Drugi jako „Gotowanie na ekranie”. Pamiętam jak Katarzyna Pospieszyńska serwowała egzotykę w tych szarych czasach. Z wypiekami na twarzy śledziłem każdy przepis. Te programy miały to do siebie, że […]
premium
15 grudnia 2015
PASZTET GRZYBOWY Z WĘDZONYM TOFU premium
W tym roku było mało grzybów. Ja miałem to szczęście, że późną jesienią pojawiło się mnóstwo opieńków. Dostałem 4 mega siaty od mojej mamy. Wszystko zamroziłem. Do następnego sezonu będzie jak znalazł. Również w sklepach można kupić mrożone grzyby i są zazwyczaj dobrej jakości. W ostateczności można użyć pieczarek, ale nie nadadzą takiego aromatu jak […]
premium
14 grudnia 2015
MASA MAKOWA premium
  Na Boże Narodzenie musi znaleźć się chociaż jedno danie z makiem. Symbolizuje on płodność, szczęście, spokojny sen oraz dostatek w domu, w którym go podano. Kobiety, które ucierały mak na Święta, miały szybko wyjść za mąż. Dań z tymi małymi ziarenkami jest sporo na naszym świątecznym stole. Często jest to uzależnione od regionu Polski. […]
premium
TARTA MAKOWA Z ORZECHAMI premium
  Mamy gotową masę makową. Możemy ją wykorzystać do kolejnych świątecznych dań. Oprócz kutii i makowca drożdżowego, króluje u mnie tarta makowa. Jest to miła odmiana i nowość na stole wigilijnym. Przepis już dawno poszedł w Świat. Ostatnio robiliśmy ją na wigilijnych warsztatach w Totomato. Jak 99% tart na blogu i ta jest z tych […]
premium
PYRY Z WEGAŃSKIM GZIKIEM :) premium
Z czym kojarzy mi się Wielkopolska, a dokładniej Poznań? Z pięknym miastem, serdecznymi ludźmi, nowoczesnością i różnymi tradycyjnymi daniami, które zweganizowałem. Pamiętam kiedy byłem na studiach, pojechałem do Poznania na szkolenie. Miałem akurat szczęście bo trwał Festiwal Malta. Mnóstwo atrakcji. Gorzej z jedzeniem. Gdzie się nie obejrzałem, to pajdy ze smalcem i ogórasami, metką, zapiekany […]
premium
CZEKOLADKI Z NADZIENIEM DYNIOWO – POMARAŃCZOWYM premium
Pomarańcze, to oznaka zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że można je dostać cały rok. Jednak w czasach mojego dzieciństwa, były tylko na Święta. Zapach cytrusów, pasty BHP do podłogi czy przyprawy korzennej, towarzyszył w świątecznej krzątaninie. Jeżeli pomarańcze, to i czekolada. Tak, wiem. Czekolady dużo na blogu. Nic nie poradę, że tak ją kocham […]
premium
TOFURNIK PIERNIKOWY premium
  To mój pierwszy pieczony tofurnik. Przez długie lata, mogłem się tylko przyglądać takim smakołykom. Moje uczulenie na lecytynę sojową, skutecznie blokowało wszystko co sojowe. Na szczęście, to już przeszłość. Smak ciasta okazał się tak idealny, że w głowie mam już cztery następne. Z racji zbliżających się Świąt, nie mogło być inaczej by smak był […]
premium