7 kwietnia 2016
PIERNIKOWE CIASTKA Z BATATÓW I FASOLI premium
Czy zdarza się Wam zrobić jakieś przepis, który nie wychodzi? Pewnie tak. A czy porażka okazuje się sukcesem? Pewnie też. Ten przepis taki jest. Chciałem otrzymać ciastka coś w rodzaju małych brownie.  Do brownie to im daleko, ale mają smak mojego dzieciństwa. Są niemal identyczne jak klasyczne Katarzynki (to nie tylko moja opinia). Mięciutkie i […]
premium
CZEKOLADOWE LODY Z BATATÓW I DAKTYLI premium
Gdy tylko robi się ciepło to zaraz nachodzi nas ochota na lody i sorbety. Nie dziwię się, bo nie ma nic przyjemniejszego niż chłód owoców czy kremowych lodów. Pamiętam, kiedy ładnych parę lat temu koleżanka mnie zapytała czy gdzieś można kupić wegańskie lody.  O ile sorbety były wszędzie to lodów nie było wcale. Każde zawierały […]
premium
PIECZONE WEGAŃSKIE GOŁĄBKI premium
Za co lubię gołąbki? Zdecydowanie za kapustę. Jako dzieciak pamiętam, że w przedszkolu wyjadałem zielone liście a zmiędlone mięso odkładałem na bok. Zawsze dodaje do garnka resztki z główki i później się nimi zajadam. Robię również kotlety praktycznie z samej kapusty. Nic nie poradzę, że tak ją lubię 🙂   Farsze do wegańskich gołąbków są […]
premium
4 kwietnia 2016
WEGAŃSKA HALAWA premium
Każdy, kto był w Indiach lub miał styczność z kuchnią tego kraju na 100% zna halawę. Ja pierwszy raz spróbowałem ten deser, kiedy serwowali go Hare Kryszna (wtedy byłem wegetarianinem). Masakrycznie słodka, ale ta słodycz była miła w smaku 🙂 Klasycznie wykonuje się ją z kaszy manny, mleka, masła i dodatków. Dwa składniki nie są […]
premium
BURGERY Z PIECZONYCH BATATÓW I SELERA Z KASZĄ JAGLANĄ premium
O ile kotlety to typowo obiadowe danie to burgery można wcinać, jako produkt na każda porę dnia. Samodzielnie czy w smacznej bułce nie ma znaczenia. Obowiązkowo świeże chrupiące warzywa i aromatyczny sos. Obok pasztetów roślinnych to kolejny klasyk przyciągający nieprzekonanych do roślinnych alternatyw popularnego fast foodu. Wegańskie burgerownie przyciągają rzesze fanów popularnej sieciówki. Wielu z […]
premium
2 kwietnia 2016
TARTA BOCZNIAKOWA Z SOSEM BBQ premium
Tarty drożdżowe należą do tych, które lubię najbardziej. Może wynika to z mojej słabości do pizzy, ciast z owocami czy drożdżówek. Zapach, jaki roznosi się po mieszkaniu w trakcie pieczenia jest jednym z najmilszych, jaki się pojawia. Nadzienia mogą być przeróżne. Najlepiej by nie były zbyt wodniste, bo wtedy dolna część ciasta przypomina gumowaty placek. […]
premium
1 kwietnia 2016
ŁĄKOWE PESTO I SPAGHETTI premium
Zaczyna się moja ulubiona pora roku. Wyprawa na spacer z psem kończy się zazwyczaj zebraniem produktów na dania śniadaniowe czy obiad. Łąki są pełne darmowych składników. O tej porze są najlepsze. Mają najwięcej witamin i innych składników pokarmowych. Co teraz mamy? Najlepszą młodą pokrzywę, krwawnik, listki mniszka, szczawiu czy jasnoty. Pamiętajmy by zbierać je ze […]
premium
31 marca 2016
CZEKOLADOWE BATONY JAGLANE premium
O co pytają najczęściej czytelnicy bloga? Właśnie o batony. Oczywiście chodzi o ich zdrowsze formy niż te napakowane dziwnościami. Ja te małe słodkości traktuje bardziej, jako II śniadanie niż deser. Dlatego umieszczam w nich wszystko, co da mi energię na kilka godzin do obiadu. Wszelkie ziarna i pestki, orzechy, suszone owoce, płatki, kasze i jakiś […]
premium
30 marca 2016
PASZTET GRZYBOWY Z KUSKUSEM premium
Jednym z pytań, które dostałem podczas wywiadu w Polsat News było to dotyczące roślinnych pasztetów. Doskonale wiem, że wielu osobom tak trudno sobie wyobrazić smak tego wytworu. A to właśnie wegańskie pasztety często, jako pierwsze są przygotowywane przez osoby przechodzące na weganizm. Dlaczego? Bo łatwo je przygotować i przypominają nam trochę dania z „poprzedniego życia”. […]
premium
29 marca 2016
TOFURNIK DAKTYLOWO – CZEKOLADOWY premium
Mus daktylowy stanowi w mojej kuchni zarówno środek słodzący jak i deser sam w sobie. Lubię w ciągu dnia machnąć ze 2 łyżki słodkiego brązu. Zapewnia mi coś deserowego na resztę dnia. Częściej jednak dodaję go do ciast, lodów czy ciastek. Prosty w wykonaniu. Najlepszy z tych niesłodzonych i niesmażonych w tłuszczach owoców. Połączenie kremowego […]
premium
26 marca 2016
KREMOWY SOS CHRZANOWY I ĆWIKŁA Z PIECZONYCH BURAKÓW premium
Pasztety, wegańskie kiełbaski czy pieczenie najlepiej smakują z wyrazistymi sosami. Na moim stole w Wielkanoc są dwa. Kremowy „śmietankowy” sos chrzanowy i aromatyczna, kremowa ćwikła. Sosy są bardzo proste w przygotowaniu. Kilka składników, dokładne zmiksowanie i gotowe. Bez zbędnego nadęcia i wydumanych składników. Ma być ekspresowo. W sklepach można kupić śmietankowe sosy chrzanowe. Zawierają tarty […]
premium
25 marca 2016
MAZURKI Z 3 KREMAMI DAKTYLOWYMI premium
Był niedawno mazurek bez pieczenia. Teraz czas na te pieczone. Obydwa królują na moim stole świątecznym. Oprócz spodu maja też różne kremy. Nie raz słyszałem „jak to możliwe, że robisz ciasto kruche bez masła i żółtek a smakuje jak to klasyczne?”. Sekret tkwi z porządnym schłodzeniu ciasta i dodatku tłuszczu. Może to być olej kokosowy […]
premium