BEZGLUTENOWE Ciasta pieczone NA SŁODKO

TOFURNIK KAKAOWY PEŁEN FISTASZKÓW

Gdy 700 przepisów temu zaczynałem pisać bloga nie przypuszczałem, że tak daleko dobrnę. Taka ilość przepisów zobowiązuje. Potrawy muszą być lepsze, zdjęcia ładniejsze i stawianie poprzeczki dość wysoko. Obiecuje, że będzie jeszcze lepiej 🙂 Czy można uczcić liczbę 700? Czymś słodkim, czekoladowym, orzechowym i łatwym w przygotowaniu. Za tą ilość czekolady dostało mi się po …

DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW I BRUKSELKI Z SOSEM GRZYBOWYM

Polska kuchnia ziemniakami, kartoflami czy pyrami stoi. Młode czy już te jesienne. Nieważne. Są smaczne, zdrowe, łatwe w przygotowaniu, dostępne w każdym sklepie, w każdym zakątku kraju. Czy jednak umiemy zrobić z nich coś poza klasyką? Tłuczone z wody, placki, frytki, pyzy. To najczęściej wykonywane dania w naszych kuchniach. Przepisy najczęściej przekazywane z pokolenia na …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kluski

PIECZONE BEZGLUTENOWE KLUSKI Z FASOLI JAŚ I DYNI

Wszelkie kluski kojarzą się po pierwsze z gotowaniem w wodzie a po drugie z dodatkiem mąki pszennej lub ziemniaczanej. Czy można inaczej? Zdecydowanie tak. Prostym rozwiązaniem jest pieczenie. Mamy wtedy pewność, że kluski nie rozpadną się podczas gotowania. Z czego można zrobić takie cuda? Praktycznie z każdych warzyw. Najważniejszy jest dodatek zagęszczający, który nadaje kształt. …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA CZEKOLADA+ŚLIWKI+WINOGRONA NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

Połączenie czekolady z polskimi węgierkami to klasyka. Suszone oblane ciemną to nałęczowska tradycja. Za to właśnie uwielbiam jesień. Daje nam najlepsze śliwki pod słońcem. Żadne kalifornijskie itp. dziwactwa. Najlepsze te z pomarszczoną skórką przy ogonku. Wtedy sa tak słodkie że nie potrzebują dodatkowego słodziwa. Kolejny pyszny krajowy owoc to winogrona. Niedoceniane i często pozostawiane na …

NA SŁODKO

DROŻDŻOWE DYNIOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ DAKTYLOWO-BATATOWĄ

Czasem zastanawiam się czy przyjdzie taki czas, kiedy zabraknie mi pomysłów na wykorzystanie dyni. Spokojnie. Mój wegański dyniowy czerep nie pozwoli na to 🙂 Mus dyniowy idealnie sprawdza się, jako lepiszcze w ciastach drożdżowych. Pełni nie tylko kolorystyczną rolę, ale również funkcję jajka. Łączy poszczególne składniki. Ma jeszcze jedną właściwość. Upieczone rogaliki są puszyste i …

Ciastka NA SŁODKO

CIASTKA BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI

Wszelkie strączki idealnie pasują do słodkich dań. Szczególnie fasole i ciecierzyca. Ich smak świetnie łączy się z czekoladą, masłem orzechowym, daktylami czy orzechami. Nie są wyczuwalne (to informacja dla tych, co nie lubią ich smaku). Ilość deserów ze strączków jest dość pokaźna. Ciągle poszukuje nowych pomysłów i je realizuje. Łączę fasolki z różnościami. Tworze nowe …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA Z GALARETKĄ Z JABŁEK I PIGWOWCA

Wczoraj był post jak robić tarty a dziś kolejna do kolekcji. Nic nie poradzę, że tak je lubię 🙂 Wystarczy kilka minut przygotowania i zdecydowanie dłużej oczekiwania by otrzymać pyszny deser dla siebie lub gości. Ostatnio dostałem sporą siatkę pigwowca od sąsiadów. Zwyczajowo ląduje w słoikach zasypana nierafinowanym cukrem. Później w herbacie lub w wodzie …

Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

JAK ROBIĆ WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE TARTY

Jednym z najczęściej zadawanych pytań od Was dotyczy tart. Jak je zrobić, z czego, ile czasu przechowywać itd. W tym poście rozwieję Wasze wszelkie wątpliwości. Ilość tart na blogu jest już pokaźna. Praktycznie wszystkie są bezglutenowe i bez pieczenia. Dowiecie się, z czego i jak zrobić spody. Czym połączyć suche składniki. Jakie kremy są najlepsze. …