PRZECIERAKI KUKURYDZIANE
weganon 28 października 2015
 
Sięgając pamięcią, chyba od zawsze towarzyszyły mi te kluski. W moim domu często lądowały na stole. Zazwyczaj z sosem grzybowym lub duszoną cebulą.
Mają różne nazwy w zależności od rejonu kraju. Najczęściej funkcjonująca to przecieraki. Inne to szare kluski, kluski ziemniaczane, polskie, tarte czy żelazne.
Dla mnie to klasyka chłopskiego jadła. Zawsze przygotowuję wielką michę i później odsmażam. W takiej wersji lubię najbardziej.
Ważne jest by dobrać odpowiednią konsystencję masy. Zawszę robię test jednej kluski i wtedy wiem czy dodać więcej mąki czy dodać ziemniaków. Uzależnione jest to od wodnistości ziemniaków.
Postanowiłem zmienić przepis i wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą. Dodatek tej mąki powoduje, że kluski nie są szare a bardziej żółte. Ziemniaki nie mają szans na zszarzenie.
Jest to kolejny przykład, że tradycyjną polską potrawę można zweganizować. Okazuje się, że jajko nie jest konieczne, jak i wszelkie skwarki itd.
Zróbcie dużą ilość bo schodzą migiem :)

 

SKŁADNIKI:

– kilogram obranych ziemniaków
– szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
– szklanka mąki kukurydzianej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz do smaku
– 1 spora cebula
– łyżka majeranku


WYKONANIE:

– ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach jak do placków lub zmielić malakserem
– dodać mąki i majeranek
– doprawić solą i pieprzem
– ciasto powinno być gęste, ale najlepiej zrobić test wrzucając 1 kluskę i sprawdzić konsystencje. Nie powinny być zbyt twarde, ale również nie rozpadać się
– w garnku zagotować osoloną wodę
– napierać masę (mniej więcej pół łyżki) i zsuwać drugą łyżką do garnka
– poczekać chwilę i widelcem delikatnie zamieszać by oderwać kluski od dna
– gotować na małym ogniu około 5 minut
– podawać z dowolnymi sosami i kiszoną kapuchą

 

5 Komentarze

  1. Ale narobiłeś mi smaka! Uwielbiam rożnego rodzaju kluski, śląskie, kopytka…oj, koniecznie muszę zrobić! Ten sosik grzybowy-mistrzostwo, ślinka cieknie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *