Zupa ogórkowa najczęściej kojarzy się z kiszonymi. Czasem ze świeżymi ale bardziej jako chłodnik. Na blogu jest również z małosolnych. A gdyby tak połączyć 3 rodzaje ogórków? Zrobiłem to i powiem, że ogórkowa już nigdy nie będzie taka jak była.
Smak idealny. Ugotowana na wegańskim bulionie z dodatkiem wędzonej papryki. Dla dymnego smaku. Nie z ziemniakami a kaszą jaglaną. Zagęszcza zupę i daje niepowtarzalny smak. Ogórki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Możemy je tak pozostawić w zupie lub ją zmiksować. Idealna ze śmietanką roślinną. Jednym słowem ogórkowa potrójna i w nowej odsłonie
SKŁADNIKI:
– 2 litry roślinnego buliony wg tego przepisu
– 4 średnie ogórki kiszone
– 4 średnie ogórki małosolne
– 4 średnie świeże ogórki
– 1 pęczek natki
– 1 pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
– 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– dowolna śmietanka roślinna lub mleko kokosowe
WYKONANIE:
– ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do bulionu i gotować 15 minut
– dodać posiekaną natkę, koperek, paprykę, kolendrę, curry i przepłukaną kilka razy ciepła wodą, kaszę jaglaną
– gotować jeszcze 15 minut
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– można zmiksować na krem i podawać ze śmietanką roślinną lub mlekiem kokosowym
nie ma znaczenia jaką
Czy kaszę jaglaną dodać surową, by się w upie ugotowała czy dodać już ugotowaną?