PODKARPACKIE WEGAŃSKIE PAPATACZE
weganon 20 kwietnia 2020

DSC_0022

Kuchnia regionalna istnieje dzięki naszym tradycjom rodzinnym, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Czasem nie zastanawiamy się nad tym, że wielkanocna baba, którą pieczemy sami, została nam przekazana od naszych mam czy babć. Niestety coraz częściej zachłystujemy się nowym, zapominając o naszej tradycji. Jest jednak pewna grupa, dzięki której kolejne przepisy powracają po latach i przekazywane dalej. Tu pojawiają się Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, czy Aktywnych Kobiet. Przez ponad 2 lata moich kulinarnych wojaży po Polsce, poznałem setki takich Pań. Niezwykle serdeczne, chętnie dzielące się wiedzą i historią potraw. Nie trzymają przepisów w tajemnicy. Opowiadają o nich i instruują dokładnie, jak wykonać potrawę. Wspaniałe kobiety, które stanowią nieocenioną część naszego dziedzictwa kulinarnego.

Piszę Wam o tym, bo wiele z prezentowanych na blogu przepisów, jest właśnie dzięki tym Paniom. Tak jest i z tym przepisem. Panie z KGW w Nowej Wsi w gminie Trzebownisko na Podkarpaciu, tworzą prężną grupę, która wspaniale prezentuje miejscowość na wszelkich festiwalach smaku. Dziś prezentuje Wam zweganizowaną wersję papataczy. Czym są papatacze? To drożdżowe zawijańce z wyjątkowym farszem. Są nim ziemniaki z dodatkiem grzybów i cebuli. Każdy zawijas jest posypywany na wierzchu serem. Pewnie zastanawiacie się, czy takie połączenie może być smaczne. Uwierzcie mi, że jest i to bardzo. Przepis lekko zmodyfikowałem, pozbywając się produktów niewegańskich. Ser wegański możecie użyć w kawałku i zetrzeć, lub w plasterkach i pokroić w wąskie paseczki. Wcinajcie prosto z pieca i obowiązkowo z sosem pomidorowym lub ketchupem :)

DSC_0024

SKŁADNIKI:
Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
– 30 g świeżych drożdży lub 7-8 g suszonych
– 1  szklanka ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 3 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania ciasta
Farsz:
– ½ kg mączystych ziemniaków
– 10 średnich pieczarek
– 1 duża cebula
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego
– kilka plasterków wegańskiego „sera żółtego” lub 10 dag w kawałku

WYKONANIE:
Farsz:
– cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż odparuje cały płyn. Wyłączyć granie i dodać majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać do pieczarek wraz z gałką. Wymieszać i wystudzić farsz
Ciasto:
– świeże drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w przypadku suchych drożdży nie ma potrzeby robić zaczynu)
– do zaczynu dodać mąkę, sól i olej. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni
– przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ponownie wyrabiać przez chwilę, a następnie rozwałkować na grubość kilku mm, na kształt prostokąta
– wierzch posmarować niewielką ilością oleju. Rozłożyć równomiernie farsz, pozostawiając około 1 cm wolnego od brzegów. Zwijać ścisło roladę, wzdłuż dłuższego boku
– kroić ząbkowanym nożem na kromki o grubości około 2 cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– wierzch posypać startym serem
– piec
około 30 minut w 180°C, grzanie góra/dół, środkowa półka
– podawać gorące z dowolnym sosem pomidorowym

DSC_0028

DSC_0031

DSC_0014

3 Komentarze

  1. Zostało mi trochę zamrozonego farszu z pierogów ruskich wg. Pana przepisu i myślę że wykorzystam go dokładnie w ten sposób. Dziękuję że inspirację.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *