PLACKI JAGLANE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
12 kwietnia 2016
Weganon też miewa leniwe dni i wtedy idzie po najniższej linii oporu z gotowaniem. Otwiera szafki, lodówkę i szuka tzw. gotowców lub półproduktów, z których szybko coś zrobi. Nie są to jakieś wydumane dania. Ważne by były szybkie i dawały sytość na parę godzin.
Jednym z takich dań są pieczone placki z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem. Wiem, że ta mrożonka pasuje bardziej do mielonego i ziemniaków niż do placków. Jednak to połączenie zaskakuje. Dodatek wędzonej papryki, oregano i tymianku tylko poprawia smak tej potrawie. Do tego dobry ketchup i nic więcej nie trzeba (może być ogórek kiszony).
SKŁADNIKI:
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem ok 500 g
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– łyżeczka oregano
– łyżeczka tymianku
WYKONANIE:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok. 15 minut). Wystudzić
– w tym samy czasie do drugiego garnka włożyć marchew z groszkiem zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Odcedzić i przelać zimną wodą.
– do miski włożyć wszystkie składniki i rękoma dokładnie wymieszać. Powinna powstać masa, która będzie się lepiła lekko do rąk. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– nabierać łyżką masę (wykorzystuję łyżkę do lodów), toczyć kulkę, spłaszczać (dobrze zwilżyć dłonie) i kłaść na papier do pieczenia
– piec 20 minut w 180 stopniach. Idealne z różnymi sosami
Robiałam i polecam 😉 mega szybkie i smaczne na pewno do nich wróće ps. usmażyłam na patelni i było ok (jeden się rozwalił tylko)
Taka pośrednia
czy kasza po ugotowaniu jest sypka czy raczej rozgotowana ?
zdecydowanie ostre pomidorowe
Jaki/e sosy ew. dipy proponujecie do placuszków?
pycha
Robię wersje, kasza jaglana, ogórek konserwowy, pomidor suszony w oliwie z oliwek i do tego słonecznik zblendowany na proszek+coś zielonego posiekanego
+ przyprawy, wyrabiam ręcznie . Robię placuszki i na patelnie.
Zrumienią się po obu stronach i….smacznego
Ale masa nie może być zbyt wilgotna, bo się rozsypują na patelni.
wszystkie pieczone placki czy kotlety roślinne mają to do siebie, że tuż po upieczeniu są bardzo miękkie. Wystarczy minuta i twardnieją. Spokojnie można je wtedy brać do łapek
Czy te kotleciki są zwarte czy raczej sie kruszą? Zastanawiam się czy będą dobre dla dziecięcej rączki?
Jeżeli chodzi o mnie to nie mrożę żywności. Może ktoś kompetentny się wypowie
Hej. Jak myślicie, da się zamrozić takie placuszki?
ja nie robiłem tej wersji, więc trudno mi powiedzieć
Czy da się zrobić jakoś te placuszki na patelni? W akademiku nie mam piekarnika tylko palnik :C
Super szybki przepis takiego szukałam a moje dziecię uwielbia różne placki więc te też powinien polubić
Przepiękne placuszki chyba się skuszę bo pewnie smakują równie pięknie co wyglądają
Bardzo fajny, szybki przepis i piękne placuszki
Spadłeś mi z nieba z tym przepisem :)) ostatnio mam odrzut od kuchni i gotowania, a te kotleciki są akurat na takie dni Dzięki wielkie :)) Pozdrawiam. Asia
Jak do tej pory marchewka z groszkiem królowała u mnie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i koperku. Teraz koniecznie muszę spróbować Twoich placuszków