Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez słodkości. Muszą smakować makiem, cytrusami, cynamonem, orzechami. Poniżej pierwsza propozycja.
Idealne połączenie czekolady z przyprawą piernikową. Nie ograniczajmy się tylko do małych ciasteczek. Dodajmy tej przyprawy do innych deserów.
Połączenie czekolady ze skórką pomarańczową, to da mnie kwintesencja tych Świąt.
Kiedy byłem dzieckiem, marzeniem ściętej głowy było dostanie prawdziwej czekolady. Kupowane na kartki wyroby czekoladopodobne, wołały o pomstę do nieba. Czasem udało się dostać prawdziwą tabliczkę. Kamuflowana była na wyjątkowe okazje. Chociażby na desery świąteczne. Teraz mamy ten komfort, że odmian czekolady są takie ilości, że przyprawiają o zawrót głowy. Kupno czekolady wegańskiej jest bezproblemowe. Są dobrej jakości i w normalnych cenach.
Zamiast małych tartaletek, można przygotować jedną dużą. Pamiętajcie tylko by forma miała wyjmowane dno. Ułatwi nam to znacznie życie.
Plusem tej słodkości jest to, że nie trzeba jej piec. Jest bezglutenowa. Robi się bardzo szybko, smakuje wyśmienicie i możemy zaskoczyć gości znanym im smakiem w nowej formie.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– szklanka pestek słonecznika
– 200 g wiórków kokosowych
– płaska łyżka kakao
– 1 dojrzały banan
– 2 łyżki dowolnego syropu
Na krem:
– 2 tabliczki czekolady min. 70% po 100 g
– 3 łyżki kremu kokosowego (biała, stałą część z puszki mleka kokosowego wstawionego na kilka godzin do lodówki)
– dowolny syrop
– płaska łyżka PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ
– skórka z 1 pomarańczy
– pół szklanki dowolnych orzechów
WYKONANIE:
Spód:
– słonecznik i wiórki zmiksować
– dodać kakao i syrop oraz pokrojonego w kawałki banana
– dokładnie zmiksować
– masa powinna być plastyczna
– boki i spód foremek wylepić masą
Krem:
– do garnka włożyć połamaną czekoladę, krem kokosowy, przyprawę piernikową, syrop w ilości zapewniającej słodki smak i skórkę
– delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia się składników
– kremem wypełnić spody tartaletek
-orzechy drobno posiekać i posypać wierzch kremu
– wstawić na kilka godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażarki, a później przenieść do lodówki
Wyszły przepyszne. Pierwszy raz robiłam ten spód z bananem i to fajny pomysł.
Genialny blog i jestem pełna podziwu dla podawanych przepisów. Jeden minus to taki, że jak patrzę na te cudne zdjęcia to jestem potwornie głodna. Przez Pana blog przytyłam 2kg. Jak przytyję 5kg to przestanę go śledzić a na razie rozkoszuje się Pańskimi przepisami:)
to wspaniale dziekuję serdecznie za przepis, na pewno zrobię na święta
Oczywiście że tak
Czy tarta sie uda jeśli zamiast syropu uzyje do spodu miodu? Z gory dziekuje za odpowiedz ☺
Ilość w przepisie jest dla 8 malych foremek lub dla jednej dużej formy
zapowiadają się przepysznie
mam tylko pytania czy podana ilość składników odpowiada jednej foremce z Pańskich zdjęć? tj, czy jeśli chce zrobić na jednej dużej formie to składniki podwoić lub nawet potroić w zależności od jej wielkośći?
dziękuję z góry za odpowiedź
Wyglądają i na pewno smakują pysznie, mam tylko pytanie czy ilość składników odpowiada tutaj jednej małej foremce z Pańskich zdjęć? czyli jeśli bym chciała zrobić jedną dużą to składniki należy podwoić/potroić w zależnośći od wielkości formy?
Bez problemu można wyjąć z formemek?
smak świąt, słodki smak świąt!! mak i korzenne przyprawy koniecznie <3 cudowne tartaletki!
Cuuudo! Pana blog jest fantastyczny, pełen pięknych zdjęć i wspaniałych przepisów. Zaglądam regularnie i często "popełniam" w swojej kuchni receptury, które Pan publikuje. Gratuluje bloga i życzę wszystkiego najlepszego!
Anita
Urocze te tartaletki, mocno czekoladowe i z mlekiem kokosowym – tak jak uwielbiam! świetna propozycja na święta.
szczególnie spodobał mi się pomysł na spody! mniam!