PIERNIKOWE BROWNIE Z PIGWOWCEM I DAKTYLAMI
weganon 23 października 2016

dsc_0045

Kolekcja brownie na blogu jest już pokaźna a końca nie ma. To moje ulubione ciasta czekoladowe. Wilgotne i ciągnące. Ciężkie i treściwe. Czekoladowe w środku i na powierzchni.

Dodaję do masy przeróżne owoce i warzywa. Czekolada i kakao ma tą właściwość, że maskuje smaki wielu składników, które się w cieście znajdują. Wielokrotnie wzbudzają zdziwienie i niedowierzanie. Jak to możliwe by w cieście był pasternak, soczewica, cukinia czy pomidory. Jest możliwe i smakuje niesamowicie.

W dzisiejszym brownie znalazły się słodkie daktyle i kwaśny pigwowiec. Te małe żółte lub pomarańczowe owoce idealne są nie tylko do pigwówki czy konfitury. W ciastach też daję rade i nadaje nowego wymiaru. Dopełnieniem smaku jest przyprawa piernikowa.

dsc_0058

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3 łyżki mielonego lnu +9 łyżek wody

– ½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 1 szklanka dowolnego mleka sojowego
– 1 szklanka daktyli zalana wodą
– 3 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
– 1 szklanka kakao
– 1 szklanka nierafinowanego cukru
– 5 średnich owoców pigwowca
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki przyprawy piernikowej
– ½ łyżeczki soli

Na polewę:
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego

– 2 czekolady 70% po 100 g
– 2 łyżki syropu daktylowego lub innego

WYKONANIE:

Ciasto:
– len zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać olej

– pigwowca pozbawić nasion i dokładnie zmiksować z mlekiem i cukrem
– daktyle wraz z wodą, w której się moczyły dokładnie zmiksować
– połączyć wszystkie ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– w drugiej misce połączyć suche składniki i dodać do nich ciekłe. Wymieszać. Ciasto będzie gęste
– formę o wymiarach 30 na 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch. Polecam dłonie nasmarować olejem i wygładzić
– piec 30 minut w 175 stopniach. Wystudzić

Polewa:
– do garnka wlać mleko i podgrzać aż zacznie parować. Dodać syrop a następnie dodać połamaną czekoladę i ponownie wymieszać aż się wszystko rozpuści. Wylać na ciasto

– wyrównać wierzch i posypać np. pistacjami

dsc_0048

dsc_0052

 

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *