OWSIANA KOSTKA Z RABARBAREM
20 maja 2016
Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba z niego korzystać pełnymi garściami. Jedną z form jest zapieczony pod kruszonką. Najlepsza jest z orzechów i migdałów. W wersji ekonomicznej, ale nie gorszej jest z płatkami owsianymi z dodatkiem tłuszczu.
Masa rabarbarowa jest ta sama, co do lodów. Płatki owsiane wymieszałem z mąką owsianą oraz olejem kokosowym i masłem orzechowym. Dla smaku doszedł też cynamon.
Kostki najlepsze są po kilkugodzinnym pobycie w lodówce. Całość się nie kruszy a rabarbar nabiera smaku.
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 2 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki)
– pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 1 porcja rabarbaru z tego przepisu
– łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
– mękę wymieszać z płatkami, cukrem i cynamonem. Dodać olej i masło. Dokładnie wymieszać składniki rękoma
– formę o wymiarach ok. 30 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć około połowę masy i dokładnie ugnieść warstwę
– piec 15 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić
– rozsmarować masę rabarbarową a na wierzch porozrzucać resztę masy
– piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze
– wyjąć i schłodzić kilka godzin w lodówce
tak
Czy do tego rabarbaru trzeba dodać nasiona chia, tak jak w przepisie z lodami?
tak
czy można zastąpić cukier płynnym słodzidłem? np syropem daktylowym lub z agawy?
wiem, ale to tylko ozdoba. Wtedy nie było za wiele kwiatków
Skusiło mnie zdjęcie ciasta w kwiatach więc upiekłam. Pyszne, dziękuję za przepis
Czy wiesz, że te żółte kwiatuszki na cieście ( Starzec Jakubek -Senecio jacobaea L) należą do jednych z najbardziej trujących roślin?
Dziękuję za miłe słowa Książka jest w planach
Pozdrawiam
Zawsze jak robię przepisy wegańskie z popularnych ostatnio książek bardzo średnio mi to wychodzi, zaś jak korzystam z Twojego bloga, nawet jak trzymam się lekko proporcji, to wychodzi wszystko idealnie! Zrobiłam ciasto, potwierdzam, że jest pyszne, jak również moi znajomi. Lubię gotować gdy mam wszystko na papierze co i jak, więc może czas pomyśleć nad pismem drukowanym? 😉 Pozdrawiam!
dziękuję
w przepisie jest odnośnik do ilości, która jest przy lodach rabarbarowych
to wtedy nie będzie już kruszonka. Można spróbować z olejem rzepakowym
można pominąć i dodać dodatkowo 2 łyżki oleju
Jedna porcja rabarbaru tzn. ile?
Można zastąpić czymś olej? Niestety nie mam ani oleju ani masła..
Pozdrawiam!
rozpływam się na myśl o tej kruszonce połączonej z rabarbarem <3
no dobra! pędzę po rabarbar! no nie wiem, czy postoi w lodówce?! :-/ serdeczności!
O to samo chciałam zapytać:-)
O to samo chciałam zapytać:-)
Witam czy jest szansa zastąpienia w kruszonce masła orzechowego lub jego pominięcie?