NIEDŹWIEDZI HUMMUS :-)
weganon 11 kwietnia 2015

Dzień zaczynałem kanapką z pesto z czosnku niedźwiedziego a kończę hummusem z dodatkiem tego zioła. Po mojej pierwszej przygodzie z hummusem myślałem,że nigdy już nie będę wstanie spróbować tej pasty. Powrót był po kilku latach i we własnym wykonaniu. Przygotowanie hummusu jest sprawą indywidualną. Smak zależy głównie od ilości dodawanej tahiny i w przypadku smakowych hummusów również dodatku. To czym posypiemy lub polejemy wierzch też nie pozostaje bez znaczenia. Idealny hummus to hummus puszysty i zjadany w dużych ilościach :-)
Baza jest klasyczna, czyli ugotowana ciecierzyca i tahina. Dodatek to czosnek niedźwiedzi i na wierzchu zielony zatar i wędzona papryka w proszku.
Jutro nowy przepis z niedźwiadkiem i też zaskakujący :-)

SKŁADNIKI:


– 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 20 liści czosnku niedźwiedziego
– 5 łyżek tahiny
– sól do smaku
– oliwa z oliwek
– woda
– zielony zatar
– wędzona słodka papryka w proszku


WYKONANIE:


– do malaksera włożyć liście czosnku i zmiksować
– dodać ciecierzycę i tahinę i dalej miksować zgarniając ze ścianek masę
– pasta jest dość gęsta dlatego polecam dodawać małymi porcjami wodę (nie olej jak często się to robi) aż do uzyskania puszystej struktury
– doprawić sola do smaku
– wyłożyć hummus na talerz, polać oliwą i posypać zatarem i papryką
– dobrze smakuje lekko schłodzony

 

4 Komentarze

  1. jak dla mnie hummus musi mieć dużoo tahini, najlepiej szklankę – jak w przepisie Marty Dymek – to najlepszy jaki jadłam :) z przyjemnością dodam kiedyś czosnek niedźwiedzi to hummusu, musi oryginalnie smakować :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *