Mleko w tym przypadku jest oczywiście określeniem na wyrost 🙂 ale wyglądem nie ustępuje oryginałowi.
Mleko migdałowe jest dobrym przykładem jak weganie radzą sobie z brakiem mleka krowiego stosując je np. do kawy, naleśników, budyniu czy lodów.
Mleko migdałowe nie zawiera cholesterolu, ciężkostrawnej kazeiny i laktozy. Szklanka napoju to tylko 35 kcal, ma działanie alkalizujące (dobrze działa u osób z nadkwaśnością i refluksem przełyku).Ma duże ilości mikroelementów i witamin.
Łatwe w przygotowaniu i tańsze od kupnych cudów z cukrem itp. dodatkami.
SKŁADNIKI:
1 szklanka migdałów
 3 szklanki wody
 dodatki do poprawy smaku 
 
 WYKONANIE:
– Jeżeli migdały mają skórkę, należy je sparzyć i zdjąć 
 – migdały zalać wodą i odstawić na 24 godziny
 – namoczone przenieść do blendera i zmiksować z 3 szklankami wody
 – przecedzić przez gęstą gazę i gotowe
 – pozostałość na gazie to pyszny „serek migdałowy”, o którym będzie mowa w innym poście
 – mleko można doprawić do smaku np ksylitolem, stewią, sokiem malinowym
 – mleko można przechowywać do 3 dni w lodówce 
 
                                        

 
				
				 
				
				 
				
				