Chałki, kojarzą mi się z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką, Posmarowane konfiturą z porzeczek lub truskawek. Z kulturą żydowską. Z przyjaciółmi. Z ciepłym mlekiem migdałowym i sobotnim śniadaniem.
Chałki robię często. Z musem z batatów czy pieczonych jabłek. Idealnie nadaje się do tego również dynia. Wiąże składniki ciasta jak jajko. Nadaje pięknego koloru. Z dodatkiem maku czy sezamu. Można robić jedną większą lub kilka małych. W formie bochenków lub paluchów.
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej + 1 łyżka
– ¾ szklanki musu dyniowego (przepis TU)
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru + 1 łyżka
– 1 saszetka suchych drożdży 7 lub 8 g
– ½ szklanki czarnego sezamu + do posypania
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– do posmarowania: 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego + 1 łyżka cukru
WYKONANIE:
– do miski wsypać drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Dodać lekko podgrzane mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
– dodać resztę mąki, cukru, sezam i dynię. Wyrabiać ciasto kilka minut aż będzie odstawało od ręki. Włożyć do miski. Przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny
– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Odrywać kawałki. Formować wałeczki o jednakowej grubości i długości (grubość małego palca)
– brać 3 wałeczki i zaplatać warkocze
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować wierzch mlekiem z cukrem. Posypać sezamem
– piec 20 minut w 190°C
Baaaardzo dobre wyszło. Wprowadziłam parę małych zmian. Od razu zjadłyśmy połowę.
Niestety, wyrabiane ciasta drożdżowe wymagają mąk glutenowych
Czy maka owsiana bedzie okej?
Dzięki
mąka orkiszowa jasna nie jest bezwartościowa. Nie jest bielona jak pszenna
Uwielbiam przepisy bez wagi! Najgorsze że używane są mąki bezwartościowe i zanieczyszczające organizm. Używam tylko pełnoziarnistych.
Może przez mus dyniowy. Raz też ki się tak zdażyło
Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe i drożdże to raczej żadna. Ciasto trzeba wyrabiać kilka minut. Potrzebny jest gluten
A wersja dla bezglutenowców? Jaka mąkę wybrać poza gotową mieszanką?
Nie wiem dlaczego, ale chałki wyszły mi twarde, ale w smaku super rodzina zachwycona:)
Gdyż nie wszyscy mają wagi. Szklanki i łyżki raczej tak
Fantastyczna, mam bzika na punkcie domowych chałek
Niesamowite – nie sądziłam, ze można zrobić chałkę z dynią :-)!
Bardzo lubie zagladac na strony tego bloga I czesto korzystam z przepisow mniam Tylko czemu wszystko tu na szklanki i lyzki a nie gramy i kilogramy ? :(( Pozdrawiam serdecznie Malg