MAZUREK POMARAŃCZOWO – CZEKOLADOWY NA ORKISZOWYM SPODZIE
weganon 4 kwietnia 2015

Na wielkanocny stół pojawił się już mazurek czekoladowo – kokosowy na gryczanym spodzie (przepis) i pojawia się jeszcze jedna propozycja. Tym razem spód jest orkiszowy a nadzienie z całych pomarańczy ze skórką (pod warunkiem pomarańczy ekologicznych) i czekolady. Na wierzchu wylądowały cienko pokrojone pomarańcze, kokosowa bita śmietana o smaku waniliowym z orzechami o małe truskawki z konfitury. Warunkiem dobrego ciasta na mazurek jest jego bardzo cienkie rozwałkowanie. Ja do ciasta dodałem wegańskiej margaryny ale spokojnie można dodać bardzo zimnego oleju np z orzechów. Wielkanoc w tym roku będzie bardzo bogata w wegańskie smaki zarówno słodkie jak i wytrawne :-)

SKŁADNIKI:


Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej zwykłej
– 150 g margaryny wegańskiej lub 5 łyżek zimnego oleju
– 3 łyżki cukru pudru
– bardzo zimna woda


Nadzienie:
– 4 ekologiczne pomarańcze
– 100 g czekolady wegańskiej
– 3 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżeczki agaru


Na wierzch:
– 3 łyżki kremu kokosowego
– wanilia z 1 laski
– łyżeczka cukru pudru
– orzechy, migdały, plasterki pomarańczy, truskawki z konfitury


WYKONANIE:


– mąkę posiekać z margaryną i cukrem, powoli dodawać wodę do chwili uzyskania zwartego ciasta, ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
– formę 20 x 25 lub inną wyłożyć papierem do pieczenia
– ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy, nakłuć widelcem spód, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolą lub innym obciążnikiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut, następnie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 15 minut, chłodzimy
– pomarańcze sparzyć i wraz ze skórką dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dodać syrop, agar i pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 minuty
– wyłożyć masę na ciasto i wystudzić a następnie przenieść na godzinę do lodówki
– do kremu kokosowego dodać cukier i wanilię i napowietrzyć trzepaczką, przełożyć do szprycy i wycisnąć na mazurka
– ułożyć pozostałe ozdoby na wierzch


3 Komentarze

  1. Ten przepis to prawdziwy majstersztyk. Ale nie będzie smakować wszystkim. Tylko dla koneserów…

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *