Sezon dyniowy w pełni. Wykorzystuje każdą ilość do przeróżnych potraw. Na wytrawnie i na słodko. Pomysłów nie ma końca. Zawsze mam w lodówce czy zamrażarce, zapas musu dyniowego. Kiedy się kończy, wkładam dynie do piekarnika, piekę, miksuję i gotowe. Mus ma wszelakie zastosowania. Tak, jak lubię dynię, uwielbiam kruche ciastka. Chrupiące, idealne do gorącej owocowej herbaty. A gdyby tak połączyć dynię z ciastkami? Do tego dodać jeszcze ulubioną czekoladę? To będzie trio idealne
Przepis na kruche ciastka jest ten sam. W tych dodałem tylko skórkę z cytryny. A co z kremem do przełożenia markiz? Na pewno będzie lepszy niż ten, który jako malec wyjadałem z markiz, by później znów je złożyć. Tak, wiem. Nie ładnie tak robić 😉 Połączenie czekolady, dyni i cynamonu, to coś idealnego. Gdy dodamy jeszcze soku z cytryny, to będzie ideał. Krem po przygotowaniu jest luźny. Taki jest idealny do przełożenia ciastek. Z czasem twardnieje i skleja mocno markizy. Również z czasem ciastka stają się miękkie, co nie oznacza, że gorsze w smaku. Jeśli pozostanie Wam trochę kremu, to wyciśnijcie go na wierzch markiz.
SKŁADNIKI:
Ciastka:
– 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 200 g wegańskiej margaryny np. BioAlsan
– 2 łyżki śmietanki roślinnej
– ¾ szklanki cukru pudru
– skórka z 1 cytryny
Krem:
– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 czekolada ok 70% 100 g
– sok z 1 cytryny
WYKONANIE:
Ciastka:
– margarynę zmiksować na puszysto z cukrem. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny i ponownie zmiksować
– dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki
– wałkować na grubość kilku mm i wykrawać foremką
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 10 minut w 175°C, (do lekkiego zezłocenia), studzić na kratce
Krem:
– mus przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i podgrzać aż zacznie parować
– dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
– krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciastko. Przykryć drugim i lekko docisnąć
– jeśli zostanie trochę kremy, to można wycisnąć przez tylkę na wierzch
Nigdy nie używałem białka, jako zamiennika mąki, więc nie mam pojęcia
Potrzebuję fajnego przepisu na kruche ciastka i ten wydaje mi się odpowiedni (chodzi o samo ciasto, bez wypełnienia), ale tak się zastanawiam, czy część mąki można zastąpić białkiem sojowym? Jeżeli tak, to wiesz może jaka ilość będzie dobra, aby nic nie zepsuć?
Hokkaido
Do takiego kremu to mus z jakiej dyni najlepszy? Z góry przepraszam, jeżeli taka informacja znajduje się w tekście 😉
Staje się bardziej twardy, ale wciąż można go rozsmarować
Jak się zachowuje ten krem po wystygnięciu?