MAKARON ORKISZOWY Z „PRZEGRZEBKAMI”
15 lutego 2015
Ostatnio w jednym z dyskontów zakupiłem boczniaki królewskie, które zdecydowanie różnią się kształtem od zwykłych boczniaków. Na opakowaniu był przykładowy przepis na duszone i podawane z sosem koperkowym. Ja wybrałem inną opcję. Pokroiłem ogonki w grube plastry, ponacinałem w kratkę z obu stron i lekko usmażyłem. Wyglądały jak przegrzebki. Smakowały wybornie. Najfajniejsze jest to, że w życiu nie jadłem przegrzebków bo jestem uczulony na wszelkie owoce morza. Polecam zakupić te boczniaki bo są pyszne w smaku a jak je podać, to pozostawiam inwencje twórcze. Moja poniżej.
SKŁADNIKI:
– 3-4 boczniaki królewskie
– 100 g makaronu własnoręcznie zrobionego lub kupnego
– pół pęczka natki z pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 10 suszonych grzybów z zalewy
– 1 mała suszona papryczka chilli
WYKONANIE:
– odciąć ogonki od kapeluszy i pokroić je w grubsze plastry, ponacinać w kratkę z obu stron. Usmażyć krótko (do zbrązowienia) na oleju z pomidorów
– czosnek pokroić w cienkie plastry, pomidory na drobne kawałki i podsmażyć na oleju z pomidorów, dodać pokruszoną papryczkę. Dodać posiekaną natkę i grzyby, podgrzać i wymieszać
– ugotować makaron i przełożyć do grzybów, wymieszać
– można posypać jeszcze posiekaną natką
Pierwszy raz widzę takie boczniaki. Muszę je dorwać. Faktycznie wyglądają jak przegrzebki. Zaczęłam się już pukać w głowę ,,jak to – przegrzebki je?!'' eheheheh
W przepisie jest chyba bład 😉 Nie powinno być "10 suszonych pomidorów z zalewy" ? 😉
Są w Lidlu. koleżanka pytała się gdzie kupiłem takie ładne przegrzebki
boczniaki już jadłam, ale jeszcze nie w takiej postaci! muszę gdzieś zdobyć królewskie – wygląda to świetnie! założę się, że nikt by nie zgadł, że to grzyby