KREM ZE SZCZAWIU I JARMUŻU Z KLUSKAMI Z KASZY PERŁOWEJ I RUKOLI
weganon 19 kwietnia 2015

Mamy już kwiecień a jarmuż ani rusz nie chce zejść z mojej kuchni :-) I dobrze bo to warzywo, które daje olbrzymie możliwości kulinarne i choć na surowo nie powala smakiem to w towarzystwie innych składników jest elementem kolorystycznym i łechce podniebienie.
Warzywo zimowe jakim jest jarmuż połączyłem z wiosennym młodym szczawiem. By krem nie był zbyt jałowy smakowo podałem go z kluskami z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem rukoli, cynamonu i oregano. Zupa świetnie smakuje ze śmietanką ze słonecznika. Dla dodatkowego zagęszczenia kremu dodałem płatków jaglanych.
Zaczęła się wiosna i przyszedł czas na kremy z młodych zielonych warzyw i ziół.

SKŁADNIKI:

Na zupę:
– 3 szklanki posiekanego drobno jarmużu
– 2 szklanki drobno posiekanego szczawiu
– szklanka płatków jaglanych
– łyżka suszonego oregano
– pół małej suszonej papryczki chili
– sól do smaku

Kluski:
– pół szklanki kaszy perłowej
– szklanka drobno posiekanej rukoli
– pół łyżeczki cynamonu
– łyżka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

Zupa:
– do garnka włożyć jarmuż i szczaw i zalać litrem wody i gotować pół godziny
– dodać płatki jaglane, oregano i papryczkę i dokładnie zmiksować blenderem
– doprawić solą do smaku
– zagotować ponownie

Kluski:
– kaszę zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu przez ok 15 minut, wystudzić
– w malakserze zmiksować kaszę z rukolą, dodać cynamon i oregano oraz sól do smaku
– konsystencja powinna być taka by mokrymi dłońmi można formować spokojnie kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa jest zbyt mokra można dodać płatków jaglanych lub owsianych)
– kulki można smażyć lub piec
– wlać zupę do talerza, dodać kluski i polać śmietanką ze słonecznika i posypać pestkami dyni i płatkami migdałowymi

 

4 Komentarze

  1. Twoje dania zawsze tak pięknie podane – pełna klasa! :) a jarmuż uwielbiam w każdym wydaniu, nawet na surowo chrupać 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *