KREM Z PIECZONEGO CZOSNKU I SELERA
weganon 28 sierpnia 2015

Czosnek w mojej kuchni jest obowiązkowy. Nie wyobrażam sobie bez niego wielu potraw. To warzywo w surowej postaci dla wielu ma zbyt intensywny smak i zapach. Mi on nie przeszkadza. Stosuje go w wielu pastach i nadzieniach.

Pieczony czosnek zasmakuje chyba wszystkim. Jest słodki, mazisty, mniej ostry. Idealny do posmarowania pieczywa czy wszelkich krakersów.
W połączeniu z pieczonym selerem i mlekiem kokosowym tworzy idealny krem. Szczególnie na zbliżające się jesienne wieczory.
Dla podrasowania smaku dodaję kminku, ziół prowansalskich i majeranek. Zamiast ptysiów, groszków itp dziwactw idealne są pieczone ziarna ciecierzycy obtoczone w papryce wędzonej.
Zupa najlepsza jest na gorąco. Dodatek natki pietruszki zniweluje lekko czosnkowy zapach :)
SKŁADNIKI:
 
– 6 główek czosnku
– 1 spory seler
– pół szklanki mleka kokosowego
– łyżeczka kminku
– łyżeczka ziół prowansalskich
– łyżeczka majeranku
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
– oliwa
– sól i pieprz do smaku
– kilka gałązek natki pietruszki
 
WYKONANIE:
 
– czosnek przekroić w poprzek
– seler pokroić na średniej wielkości plasterki
– warzywa przełożyć do formy polać oliwą i piec około godziny w 200 stopniach
– ciecierzycę wymieszać z łyżką oliwy i papryką
– piec 10 minut w 180 stopniach
– wystudzić
– do garnka wycisnąć ząbki czosnku (łatwo wyskakują) i selera. Dodać 2 szklanki wody, zioła suszone i mleko kokosowe
– wszystko dokładnie zmiksować
– doprawić solą i pieprzem do smaku
– wlać krem na talerz, posypać natką i ciecierzycą oraz polać oliwą
 
 

7 Komentarze

  1. Do tej pory mowilam „a to feler, znowu seler !”, ale to bylo zanim zrobilam ten krem !! Dziekuje za przepis !

  2. piona za czosnek! dodaje go do wielu dań, uwielbiam smak i zapach :) choć potem nie każdy lubi zapach z ust, ale to już inna bajka 😀 zupa do zrobienia, i to szybko <3

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *