Połączenie kremowego pieczonego buraka, miękkiego awokado i cytrusowego smaku z pomarańczy z dodatkiem gruszkowego octu balsamicznego dla zachowania koloru i podkręcenia smaku, to przykład zupy krem gdzie idealnie współgrają warzywa i owoce.
Krem można jeść na zimno (propozycja na lato) jak i na ciepło (chłodniejsza dni) z dodatkiem oregano i kminku.
SKŁADNIKI:
– 4 średnie pieczone buraki (polecam te o dłuższym kształcie)
– 1 miękkie awokado
– 1 obrana pomarańcza
– łyżka octu balsamicznego (u mnie gruszkowy)
– łyżeczka oregano i kminku
– pieprz do smaku
WYKONANIE:
– upieczone buraki, awokado, pomarańczę, oregano, pieprz i ocet balsamiczny zmiksować w malakserze
– zupę podgrzać do zawrzenia
– podawać z płatkami migdałowymi i listkami rukoli
Jest on mało wyczuwalny ale nadaje kremową konsystencję
Udało Ci się mnie zaintrygować Mimo, że nie lubię awokado
Jest fajnie bo burak pieczony jest słodki i pasuje do owoców
połączenie buraków z owocami zapowiada się ciekawie!:)