Awokado jest idealnym składnikiem wszelkich kremów w kuchni wegańskiej. Jego konsystencja (oczywiście jak są dojrzałe) i neutralny smak, daje wiele możliwości.
Zmiksowanie zielonego miąższu z kakao lub karobem daje nam świetny krem czekoladowy. Mieszając z nerkowcami i limonką uzyskujemy cytrusową pastę. Inwencji twórczej nie ma końca.
Postanowiłem krem wzbogacić w masło orzechowe i suszone daktyle by nie musieć za wiele dosładzać. Krem można zastosować jako samodzielny deser, ale również świetnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników czy do przekładania ciastek.
Całości dopełniają wszelkie sezonowe owoce. Najlepsze są te o kwaskowym smaku.
SKŁADNIKI:
– 2 duże miękkie awokado
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 kopiasta łyżka kakao lub karobu
– 10 namoczonych i odciśniętych daktyli
– ewentualnie syrop z agawy dla nadania słodkości lub inne słodziwo
– kwaskowe sezonowe owoce
WYKONANIE:
– w malakserze zmiksować awokado z masłem, kakaem i daktylami na gładko
– sprawdzić smak i ewentualnie doprawić syropem
– krem przełożyć owocami i wstawić na godzinę do lodówki
Zjadłem pół słoiczka i miałem dość
To jest przepis dla mnie! Och, niech no moja Mama to zobaczy 😀 Z pewnością poprosi o kontener tego kremu haha.
i w dodatku 100% witariański
Koniecznie
pyszny i przy tym nieskomplikowany deser, a przy tym podany ze wszystkimi wspaniałymi owocami to coś na co miałabym ochotę 😉
Jaki cudowny krem! I jeszcze tak pięknie prezentuje się na zdjęciach! Akurat mam wszystkie składniki w domu więc chyba skuszę się na taką słodką przekąskę 😉