KRAKERSY WIELOZIARNISTE Z DYNIĄ
5 października 2015
To już kolejny przepis na krakersy na blogu. W zasadzie powinny się nazywać „Jedna szklanka”. Większość produktów jest właśnie w tej ilości.
Krakersy są idealne do wszelkich past, smarowideł i sosów. Zastępują chipsy, małe kromki pieczywa.
Jeżeli chodzi o skład, to pozostawiam tu dowolność. Każdy ma swoje ulubione ziarna, orzechy.
Sklejaczem jest dynia i namoczone w wodzie ziarna i płatki. Dodatek oleju kokosowego nadaje wilgoci, ale nie jest obowiązkowy. Oprócz ziaren są również suszone zioła i żurawina.
Jeżeli chcemy by krakersy były lekko przypieczone to trzymamy je 20 minut. Jeśli bardziej, to kilka minut dłużej w piekarniku.
Z podanej ilości wychodzi ponad 30 średniej wielkości sztuk. Radzę upiec tą ilość bo szybko schodzą. Kształty są dowolne. Ja lubię formy trójkątne.
SKŁADNIKI:
po jednej szklance:
– pestek słonecznika
– płatków owsianych górskich lub zwykłych
– płatków jęczmiennych
– nasion lnu złocistego
– musu dyniowego
– pestek dyni
– żurawiny
– otrębów pszennych
– szklanka maki orkiszowej dowolnej
– 3 łyżki nasion chia
– pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
– woda
– 2 łyżeczki soli
– łyżka suszonego oregano
– łyżka mielonej kolendry
– pół szklanki czarnuszki
– 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 2 łyżki dowolnego syropu
– łyżka nasion kminku
WYKONANIE:
– wszystkie sypkie składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać
– dodać olej, syrop i mus dyniowy
– mus dyniowy jest z upieczonej dyni hokkaido (200 stopni około godzinę, bez obierania i dokładnie zmiksowana. Resztę można zamrozić)
– powoli dodawać wodę, do chwili aż masa będzie lekko gliniasta
– masę odstawić na pół godziny
– wyłożyć część masy na papier do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na grubość około 0,5 cm
– delikatnie przewrócić całość na drugą stronę i wycinać kształty (lepiej odchodzą od papieru po pokrojeniu)
– układać krakersy na arkuszu, który zdjęliśmy z góry
– piec 20 minut w 200 stopniach
CHIA DYNIA LEN MĄKA ORKISZOWA OLEJ KOKOSOWY ORZECHY WOSKIE OTRĘBY PSZENNE PESTKI DYNI PIKNIK PŁATKI JĘCZMIENNE PŁATKI OWSIANE SŁONECZNIK
Jasne, że tak. Bardzo często obie mąki stosuje wymiennie. Zachowują się podobnie w wypiekach choć znacząco różnią się zawartością glutenu
Bardzo podobają mi się te krakersy i praktycznie już chciałabym je wcinać – zastanawiam się tylko, czy mogę zamienić mąkę orkiszową na pszenną? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie – oby więcej tego typu przepisów, uwielbiam takie krakersy.
GENIALNE!
czy bez ziaren lnu też wyjdą?? (niestety uczulenie:()
Pełne zdrowia
uwielbiam tego typu krakersy! zawsze robię właśnie albo dyniowe albo pomidorowe 😉