KRAKERSY WIELOZIARNISTE Z DYNIĄ
weganon 5 października 2015
 
To już kolejny przepis na krakersy na blogu. W zasadzie powinny się nazywać „Jedna szklanka”. Większość produktów jest właśnie w tej ilości.
Krakersy są idealne do wszelkich past, smarowideł i sosów. Zastępują chipsy, małe kromki pieczywa.
Jeżeli chodzi o skład, to pozostawiam tu dowolność. Każdy ma swoje ulubione ziarna, orzechy.
Sklejaczem jest dynia i namoczone w wodzie ziarna i płatki. Dodatek oleju kokosowego nadaje wilgoci, ale nie jest obowiązkowy. Oprócz ziaren są również suszone zioła i żurawina.
Jeżeli chcemy by krakersy były lekko przypieczone to trzymamy je 20 minut. Jeśli bardziej, to kilka minut dłużej w piekarniku.
Z podanej ilości wychodzi ponad 30 średniej wielkości sztuk. Radzę upiec tą ilość bo szybko schodzą. Kształty są dowolne. Ja lubię formy trójkątne.

 

SKŁADNIKI:
 
po jednej szklance:
– pestek słonecznika
– płatków owsianych górskich lub zwykłych
– płatków jęczmiennych
– nasion lnu złocistego
– musu dyniowego
– pestek dyni
– żurawiny
– otrębów pszennych
– szklanka maki orkiszowej dowolnej
– 3 łyżki nasion chia
– pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
– woda
– 2 łyżeczki soli
– łyżka suszonego oregano
– łyżka mielonej kolendry
– pół szklanki czarnuszki
– 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 2 łyżki dowolnego syropu
– łyżka nasion kminku
 
WYKONANIE:
 
– wszystkie sypkie składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać
– dodać olej, syrop i mus dyniowy 
– mus dyniowy jest z upieczonej dyni hokkaido (200 stopni około godzinę, bez obierania i dokładnie zmiksowana. Resztę można zamrozić)
– powoli dodawać wodę, do chwili aż masa będzie lekko gliniasta
– masę odstawić na pół godziny
– wyłożyć część masy na papier do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na grubość około 0,5 cm
– delikatnie przewrócić całość na drugą stronę i wycinać kształty (lepiej odchodzą od papieru po pokrojeniu)
– układać krakersy na arkuszu, który zdjęliśmy z góry
– piec 20 minut w 200 stopniach 

 

6 Komentarze

  1. Jasne, że tak. Bardzo często obie mąki stosuje wymiennie. Zachowują się podobnie w wypiekach choć znacząco różnią się zawartością glutenu

  2. Bardzo podobają mi się te krakersy i praktycznie już chciałabym je wcinać – zastanawiam się tylko, czy mogę zamienić mąkę orkiszową na pszenną? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! :)
    Pozdrawiam serdecznie – oby więcej tego typu przepisów, uwielbiam takie krakersy.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *