Ulubiony obiad? Mielone warzywne, mizeria lub buraczki i puree ziemniaczane. Nic więcej nie potrzeba. To takie wspomnienie dawnych czasów. Niedzielnego obiadu i pierwszych kroków w mojej kulinarnej przygodzie. Zaczynałem od ziemniaczanych kotletów z pieczarkami. Potem dochodziły kolejne warzywa. Marchew, seler, kapusta, buraki i strączki. Najczęściej używałem soczewicy i fasoli. Do tego wszelkie zioła dla smaku. Dla zwartej konsystencji, bułka tarta, zmielone orzechy włoskie, pestki słonecznika lub dyni. Również kasze dają rade.
Bób idealnie nadaje się na kotlety i placki. Jednak połączenie z ziemniakami i pieczonym czosnkiem sprawia, że kotlety są wyjątkowe w smaku. Możecie je upiec, ale te smażone są o niebo lepsze. Nie musicie używać litrów oleju. W przypadku warzywnych kotletów, im mniej tłuszczu, tym lepiej. Jeśli chodzi o przyprawy, to obowiązkowo koperek, mielona kozieradka lub lubczyk. Nadają lekko mięsnego smaku. Są przepyszne 🙂
SKŁADNIKI:
– 1/2 kg bobu
– ½ kg ziemniaków
– 1 główka czosnku
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki lub lubczyku
– 1 łyżka majeranku
– ½ szklanki bułki tartej lub dowolnej bezglutenowej mąki
WYKONANIE:
– ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę
– ściąć górę z główki czosnku (tak by uwidocznić ząbki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą, oprószyć solą. Piec w 180°C prze 40 minut. Wystudzić. Wycisnąć czosnek do miski
– bób ugotować. Jeśli jest młody, nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem razem z czosnkiem
– połączyć wszystkie składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
– odstawić na 30 minut w chłodne miejsce
– formować kotlety. Smażyć na rumiano z obu stron lub piec w 180°C przez 15 minut
1/2 szklanki jest do kotletów. Dodatkowo jest do panierowania
Czy bułkę tartą trzeba wymieszać czy ona jest do obtoczenia?
Bardzo, bardzo dziękuje 🙂
najlepszy blog z wege jedzonkiem i najlepszy wybór przepisów na kotlety <3 ten przepis to MISTRZUNIOOOOO!
Pyszne! 🙂 Wprawdzie chyba miałam zbyt młode ziemniaki, bo puściły sporo wody podczas smażenia, ale co tam, smak boski!
Faktycznie może moc 200WAT robi różnicę, bo mam malakser z Philipsa 600W. Dzięki za porady.
jaka moc blendera? Mój ma 800 W i bez problemu miele. Trzeba też robić to, gdy bób jest gorący. Zimny kiepsko się mieli. Można też zmielić w maszynce do mięsa
Mam pytanie. Blendowałem młody bób w malakserze, ale strasznie opornie to idzie, bo nie ma tam płynu i na sucho ze skórką niezbyt chce się zblendować. Coś źle robię?
Dziękuję za odp. 🙂
u mnie wyszło 8 sztuk
Dziękuję za podpowiedź 🙂
Cześć 🙂 Mam pytanie ile mniej więcej kotlecików wychodzi z podanej w przepisie ilości? Mam zazwyczaj problem z tym, że wychodzi mi nieco za dużo, stąd pytanie.
Tak. Polecam tylko trzymać je w lodówce, by bób nie zaczął fermentować
Witaj. Chciałabym skorzystać z Twojego przepisu, mam więc pytanie. Czy składniki można przygotować dzień wcześniej?? Pozdrawiam