Ulubiony obiad? Mielone warzywne, mizeria lub buraczki i puree ziemniaczane. Nic więcej nie potrzeba. To takie wspomnienie dawnych czasów. Niedzielnego obiadu i pierwszych kroków w mojej kulinarnej przygodzie. Zaczynałem od ziemniaczanych kotletów z pieczarkami. Potem dochodziły kolejne warzywa. Marchew, seler, kapusta, buraki i strączki. Najczęściej używałem soczewicy i fasoli. Do tego wszelkie zioła dla smaku. Dla zwartej konsystencji, bułka tarta, zmielone orzechy włoskie, pestki słonecznika lub dyni. Również kasze dają rade.
Bób idealnie nadaje się na kotlety i placki. Jednak połączenie z ziemniakami i pieczonym czosnkiem sprawia, że kotlety są wyjątkowe w smaku. Możecie je upiec, ale te smażone są o niebo lepsze. Nie musicie używać litrów oleju. W przypadku warzywnych kotletów, im mniej tłuszczu, tym lepiej. Jeśli chodzi o przyprawy, to obowiązkowo koperek, mielona kozieradka lub lubczyk. Nadają lekko mięsnego smaku. Są przepyszne
SKŁADNIKI:
– 1/2 kg bobu
– ½ kg ziemniaków
– 1 główka czosnku
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki lub lubczyku
– 1 łyżka majeranku
– ½ szklanki bułki tartej lub dowolnej bezglutenowej mąki
WYKONANIE:
– ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę
– ściąć górę z główki czosnku (tak by uwidocznić ząbki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą, oprószyć solą. Piec w 180°C prze 40 minut. Wystudzić. Wycisnąć czosnek do miski
– bób ugotować. Jeśli jest młody, nie ma potrzeby zdejmowania skórki. Dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem razem z czosnkiem
– połączyć wszystkie składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
– odstawić na 30 minut w chłodne miejsce
– formować kotlety. Smażyć na rumiano z obu stron lub piec w 180°C przez 15 minut
1/2 szklanki jest do kotletów. Dodatkowo jest do panierowania
Czy bułkę tartą trzeba wymieszać czy ona jest do obtoczenia?
Bardzo, bardzo dziękuje
najlepszy blog z wege jedzonkiem i najlepszy wybór przepisów na kotlety <3 ten przepis to MISTRZUNIOOOOO!
Pyszne! Wprawdzie chyba miałam zbyt młode ziemniaki, bo puściły sporo wody podczas smażenia, ale co tam, smak boski!
Faktycznie może moc 200WAT robi różnicę, bo mam malakser z Philipsa 600W. Dzięki za porady.
jaka moc blendera? Mój ma 800 W i bez problemu miele. Trzeba też robić to, gdy bób jest gorący. Zimny kiepsko się mieli. Można też zmielić w maszynce do mięsa
Mam pytanie. Blendowałem młody bób w malakserze, ale strasznie opornie to idzie, bo nie ma tam płynu i na sucho ze skórką niezbyt chce się zblendować. Coś źle robię?
Dziękuję za odp.
u mnie wyszło 8 sztuk
Dziękuję za podpowiedź
Cześć Mam pytanie ile mniej więcej kotlecików wychodzi z podanej w przepisie ilości? Mam zazwyczaj problem z tym, że wychodzi mi nieco za dużo, stąd pytanie.
Tak. Polecam tylko trzymać je w lodówce, by bób nie zaczął fermentować
Witaj. Chciałabym skorzystać z Twojego przepisu, mam więc pytanie. Czy składniki można przygotować dzień wcześniej?? Pozdrawiam