Uwielbiam wegańskie ciasta ucierane. Są banalnie proste w wykonaniu. Składniki suche miesza się łyżką lub trzepaczką z ciekłymi. Kilka ruchów i gotowe. Nie ma potrzeby, a nawet nie jest wskazane długie ucieranie. Szybka reakcja sody z sokiem cytrynowym lub octem, zapewnia puszystość ciastu. Dlatego zanim wymieszamy składniki, piekarnik musi być już nagrzany, forma przygotowana. Ma być szybko i energicznie. Dodatek namoczonego, zmielonego lnu, jako zastępnika jajka sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Przypomina lekką wersję brownie, więc nie przejmujcie się lekko zakalcowatą strukturą. Taka właśnie ma być. Połączenie kakao, przyprawy piernikowej i truskawek, jest przyjemne w smaku. To ciasto jest wybitnie sezonowe. Możemy użyć zamiast truskawek, inne owoce w sezonie: maliny, porzeczki, śliwki, jabłka, borówki itd. Ważna rzecz, to użycie mleka sojowego. Ponieważ zawiera dużo lecytyny, jest najlepsze do tego typu ciast. Po dodaniu soku z cytryny lub octu, wytrącają się drobne kłaczki białka, które są w tego typu ciastach bardzo pożądane. W takim razie do dzieła 😊
SKŁADNIKI:
– 500 ml mleka sojowego
– 125 ml bezsmakowego oleju
– sok i skórka z cytryny (około 3 łyżek soku)
– 300 g mąki pszennej tortowej
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek gorącej wody
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka przyprawy piernikowej
– 150 g cukru
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– kilkanaście przepołowionych truskawek
WYKONANIE:
– piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować olejem i oprószyć mąką
– do miski wlać mleko i dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na pół godziny
– len wymieszać z wodą i odstawić na pół godziny. Kilka razy mieszać w trakcie. Wlać do mleka wraz z olejem i dokładnie wymieszać
– mąkę wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą piernikową, sodą i proszkiem do pieczenia
– wlać ciekłe składniki do suchych i za pomocą trzepaczki wymieszać szybko i dokładnie
– ciasto wlać do formy i ułożyć na wierzchu truskawki (przecięciem do góry)
– piec około 50 minut (do suchego patyczka). Grzanie góra/dół, środkowa półka. Wystudzić
Wow! Kolejna inspiracja na wykorzystanie truskaweczek w słodkościach. Dzięki za przepis