Blondie to kuzynka brownie. Podobna w strukturze, różniąca się kolorem. Od jasnego do lekko ciemnego brązu. Wyrazista w smaku dzięki dodatkom. Przeważnie z dodatkiem korzennych przypraw.
Roślinne blondie to prawdziwa gratka smakowa. Można dodawać ciecierzycę, białe fasole, żółtą soczewicę. Dodatkowo dodaje się mielone orzechy lub masło orzechowe. Słodzone różnymi syropami lub daktylami. Tłuszcz to najczęściej masła orzechowe lub migdałowe oraz inne oleje roślinne. Tak naprawdę od nas zależy, co dodamy.
To blondie jest mocno orzechowe i aromatyczne. Cynamon, kardamon i imbir. Tłustości dodaje masło orzechowe i pasta tahini. Jej dodatek był dobrym pomysłem. Czuć lekko chałwowy smak ciasta. By przełamać ciężką strukturę, dodałem maliny. Sprawdziły się idealnie
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– 1 łyżeczka sody
– ¾ szklanki cukru kokosowego lub innego nierafinowanego
– ½ szklanki tahini
– 3 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– duży pojemnik malin
WYKONANIE:
– w misce wymieszać mąkę, sodę, cukier, cynamon, kardamon i imbir
– w drugiej misce wymieszać dokładnie mleko z masłem i tahini. Przenieść do suchych i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i ułożyć maliny
– piec 40 minut w 175°C. Góra/dół, środkowa półka
Tak. Bez problemu
Zastanawiam się czy wyszłoby z mrożonymi owocami?
Można, ale to nie będzie już ten smak i masło jest gęstsze od tahini
Czy tahini można zastąpić większą ilością masła orzechowego?
Oczywiście
Czy można użyć mąki pszennej?
Brownie i blondie z założenia muszą być zakalcowate i ciągnące 😉
Bardzo mi sie podoba przepis , tylko zastanawiam sie czy nie jest on podatny na zakalec?
polecam mąkę migdałową lub np.zmielone pestki słonecznika. Potrzeba będzie dodać tylko więcej płynu
Czy do tego ciasta można użyć mąki amarantusowej lub migdałowej? Mój problem polega na tym że nie mogę spożywać zbóż, również tych bezglutenowych i wybór mam dość ograniczony
kukurydziana, grochowa i więcej płynu
Wygląda fantastycznie
Jakiś bezglutenowy zamiennik dla mąki orkiszowej? 😉 Pozdrawiam